Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Partener

Bucureşti, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Un oraş fără blocaje în trafic este şi unul mai verde. Pentru a determina exact care sunt zonele din oraş cu o calitate a aerului scăzută, astfel încât să se poată interveni rapid, Orange a integrat pe platforma de oraş inteligent Alba Iulia Smart City soluţia uRADMonitor. Aceasta echipează orașul inteligent cu senzori pentru diverși factori poluatori.

Soluţia inteligentă de măsurare a calităţii aerului, testată de către Orange în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City, constă în instalarea unei reţele de monitorizare a mediului bazată pe soluţia uRADMonitor. Un număr de 15 senzori au fost instalaţi şi funcţionează la parametri optimi în 15 autobuze ale STP Alba Iulia, dotate cu conectivitate Internet sau access LoRaWAN.  Datele culese în mişcare oferă informații despre nivelul de poluare din oraș și zona limitrofă. Acestea sunt transmise în timp real către un dashboard accesibil din orice conexiune internet, oferind informaţii actualizate în fiecare minut despre nivelul de poluare şi despre evoluţia poluării în timp sau de la o locaţie la alta.

Autobuzele inteligente sunt dotate cu un sistem de poziţionare instalat de către Orange. Coordonatele GPS generate de acest sistem sunt transmise către serverul uRADMonitor prin interfaţa API existentă, şi astfel măsurătorile de calitate a aerului sunt legate de locaţia în care acestea au fost realizate. În acest fel putem urmări cu exactitate care sunt parametri de calitate ai aerului în toate locaţiile parcurse de autobuze. Acest detaliu de arhitectură software demonstrează buna funcţionare a mai multor sisteme informatice integrate în oraşul inteligent.

Baza soluţiei o constituie mai multe tipuri de dispozitive hardware, de concepţie românească, realizate la Timişoara. Echipate cu senzori de ultimă generaţie, acestea sunt capabile să măsoare poluanţi fizici şi chimici ai aerului. Fiind dotate cu conectivitate internet pe topologie IoT, măsurătorile sunt sincronizate cu un server central dedicat. Soluţia uRADMonitor implementează senzori de calitate de cost redus, care complementează informaţiile generate de reţeaua naţională de monitorizare, o direcţie de interes în toate ţările civilizate. Caracterul de noutate vine din faptul că senzorii sunt mobili şi pot trasa o hartă a poluării pe zona întregului oraş.

Datele se pot exporta către o echipă a Universităţii „1 Decembrie 1918” din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti sau oricărei alte entităţi interesate în ideea iniţierii unui studiu de impact (de exemplu în cadrul programului de licenţă „Ingineria Mediului” sau de master „Evaluarea, Monitorizarea şi Auditul Mediului”), la nivel de mediu, în Alba Iulia. Totodată, datele culese pot fi accesate în timp real prin intermediul unui API, ca utilitate pentru a propune diverse proiecte de reducere a poluării în anumite zone ale oraşului sau pentru a crea alte aplicaţii de monitorizare a calităţii aerului.

Platforma poate fi accesată de aici: uradmonitor.com/alba.

 

„Soluţie dezvoltată de către Orange împreună cu partenerul Magnasci, care a inceput colaborarea cu Orange în cadrul programului de pre-accelerare pentru startupuri Innovation Labs (unde in 2016 a castigat sectiunea de Health & Life Style), fiind selectat şi în acceleratorul Orange Fab.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

Sistemul uRADMonitor, pilotat de către Orange în Alba Iulia Smart City, se bazează pe o arhitectură centralizată care agregă într-o bază de date pregătită pentru Big Data toate informaţiile primite de la senzori. Toate aceste informaţii pot fi accesate printr-un API şi sunt afişate într-o interfaţă web în acest moment, la linkul uradmonitor.com/alba. Conectarea la acest API şi utilizarea datelor colectare pot fi obiectul dezvoltării unor aplicaţii dedicate. Orange permite oricărui start-up sau entitate instituţională să se conecteze la aceşti senzori şi să folosească datele în interes ştiinţific sau pentru interesul public.

Infrastructura dedicată măsurării calităţii aerului din Alba Iulia este o soluţie Big Data verificată în implementări existente deja, care permite conectarea de noi senzori pentru a urmări un număr şi mai mare de parametri. Detectoarele dispun de o baterie de foarte bună calitate şi măsoară un total de 8 parametri de interes pentru calitatea aerului în interior şi în exterior

Modelul uRADMonitor A3 utilizează BME680 de la Bosch pentru a măsura temperatura aerului, presiunea atmosferică, umiditatea şi compuşii organici volatili. Un senzor de înaltă calitate cu laser de dispersie este utilizat pentru a detecta particulele de materie PM 2.5 concentraţie în aer (pulberi în suspensie). Sistemul mai cuprinde un senzor electrochimic de formaldehidă, un senzor infraroşu nedispersat pentru a măsura concentraţia de CO2 în aer şi un tub Geiger SI29BG pentru a detecta radiaţiile ionizante Gamma şi x-ray. Un ventilator intern asigură un flux de aer activ în toate elementele de detecţie, pentru a împiedica supraîncălzirea.

Senzor Parametri Valori minime Valori maxime
Bosch BME680 Temperatură -40 °C +85 °C
Presiune atmosferică 300 hPa 1100 hPa
Umiditate 0% RH 100% RH
Compuşi organici volatili 0 mg/m³ 100 mg/m³ reductori
10 mg/m³ oxidanţi
Winsen ZH03A PM2.5 0 μg/m³ 1000 μg/m³
Winsen ZE08 Formaldehidă 0 ppm 5 ppm
Winsen MH-Z19B Dioxid de carbon 400 ppm 5000 ppm
SI29BG * γ,x-rays 0.01μSv/h 9999.99μSv/h

 

Modelul A3 este conceput cu diferite opţiuni de conectivitate: Ethernet, WiFi, GSM/GPRS şi LoraWAN. Are nevoie de orice tensiune în intervalul 6V-28V şi utilizează aproximativ 1 Watt de putere pentru a fi capabil să ruleze. Un difuzor încorporat poate furniza notificări sonore, configurabile prin tabloul de bord. Unitatea nu are ieşire înspre monitor, datele putând fi vizualizate de la distanță pe un computer sau pe un dispozitiv mobil. Incinta are suporturi de montare, facilitând instalarea. Senzorul uRADMonitor se conectează la sursa de alimentare utilizând un adaptor DC cu tensiunea amintitiă mai sus (între 6V şi 28V), precum şi la routerul internet utilizând cablu Ethernet. Router-ul internet trebuie să aibă DHCP activat. Când este alimentat, uRADMonitor devine un IP automat, prin intermediul DHCP, şi va apărea pe hartă. Este foarte prietenos cu mediul ambiant, folosind foarte puţină energie pentru a rula!

Item Parametri Ratinguri
Voltaj Extern 6V – 28V
Conectivitate 4 opţiuni Ethernet, WiFi, GSM, LoRaWAN
Microcontroler Atmega 328p 8 bit
Carcasă Aluminiu 110x80x24 mm
Vezi galerie foto

Datele colectate de către senzorii uRADMonitor contribuie la detectarea celor mai cunoscuţi factori de poluare din oraş.

Pe baza statisticilor agregate, se pot propune eventuale soluţii de limitare a gradului de poluare, pentru un mediu mai curat şi o calitate mai bună a vieţii oamenilor.

Cu ajutorul uRADMonitor, cetăţenii pot urmări impactul pe care traficul îl are în anumite zone sau care este calitatea aerului în zonele industriale. Având la îndemână aceste date, se pot dezvolta măsuri adecvate minimizării poluării, pentru că un oraş inteligent este un oraş cu aer curat.