Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Partener

Selimbar, Sibiu, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Ecosistemul Questo își propune să revigoreze imaginea patrimoniului turistic și cultural al orașului Alba Iulia prin crearea unor trasee turistice ce îmbină armonios lumea reală cu digitalul. Elementul de interactivitate al aplicației are potențialul de a conduce tinerii către atracții culturale care, într-o lume digitalizată, nu mai trezesc atât de mult interes, dar și de a prezenta orașul celorlalte generații dintr-o perspectivă nouă.

Prin implementarea acestei soluţii, se urmăreşte îmbunătăţirea ofertei de experienţe disponibile pentru vizitatorii oraşului, dar şi pentru localnici. Tururile digitale Questo reprezintă, totodată, o alternativă de petrecere a timpului liber pentru comunitatea albaiuliană.

Platforma Questo oferă posibilitatea de a construi trasee tematice interactive atât ghizilor, cât și muzeografilor, profesorilor, cercetătorilor, localnicilor sau organizațiilor nonguvernamentale.

Questo are ca obiectiv principal crearea unor experiențe autentice pentru localnici și turiști, prin intermediul poveștilor unice împletite cu elemente de joacă și descoperire. Întreaga metodologie de construire a traseelor este foarte simplă şi va fi pusă la dispoziția tuturor creatorilor de tururi.


Cum se parcurge un traseu Questo? Utilizatorii aplicaţiei primesc pentru început un punct unic de start în oraş. Odată ajunşi acolo, aplicaţia le transmite un prim indiciu, pe care aceştia trebuie să îl rezolve pentru a descoperi următorul loc de pe traseu. De fiecare dată când rezolvă un indiciu şi descoperă un loc nou, utilizatorii primesc în aplicaţie şi povestea locului respectiv. Apoi, urmează un indiciu nou şi tot procesul se repetă până la final. 


Aplicaţia de mobil Questo este dedicată cetăţenilor din Alba Iulia şi turiştilor.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

Soluția propusă de către compania Questo Global constă în construirea unor tururi digitale de explorare urbană prin intermediul aplicaţiei mobile Questo. Un traseu Questo cuprinde între 7 şi 15 locuri din oraş, întinse pe o distanţă recomandată nu mai mare de 4 km.

În implementarea proiectului sunt folosite şi informaţii disponibile în cadrul proiectului „Descoperă Alba Iulia prin QR Cod”, derulat de către municipalitatea albaiuliană. Metodologia pentru construirea traseelor, cât și ghidul de utilizare sunt puse la dispoziție de către Questo Global.

Pentru a parcurge un tur digital, utilizatorii aplicaţiei vor trebui să o descarce gratuit din magazinele Google Play sau App Store şi să pornescă la rezolvarea primelor indicii interactive.

 

Resurse tehnice:

  • licență de exploatare pentru crearea unui secțiuni de oraș dedicată pentru Alba Iulia în cadrul aplicației;
  • dezvoltarea și implementarea tururilor de explorare urbană în cadrul aplicației mobile;
  • mentenanță și suport pentru traseele care fac obiectul acestui protocol;
  • integrarea pe site-ul questoapp.com a traseelor implementate.

 

Questo dispune de două aplicaţii mobile, disponibile gratuit pe Google Play si App Store:

Questo – tururi interactive autoghidate în media

Vezi galerie foto
Vezi galerie foto

Pentru turişti:

  • Crearea unui tur de explorare urbană – acesta îi va ajuta pe turiştii care ajung în Alba Iulia să descopere poveştile locurilor pe care le vizitează într-un mod interactiv, digital.
  • Traseul turului va urma zone mai puţin populare din oraş, astfel încât să promoveze şi zonele mai puţin vizitate, dar care au poveşti care merită spuse;

 

Pentru cetăţeni:

  • Redescoperirea fizică a orașului și a poveștilor lui. Marea majoritatea a localnicilor îşi cunosc orasul din punct de vedere rutier, dar nu şi istoric sau cultural.
  • Redescoperirea educativă a oraşului: traseele Questo îşi propun sa îi ajute pe localnici să descopere mai bine propriul oraş, printr-un demers digital atractiv, în stil aventurier, cu o componentă educaţională transpusă într-o manieră distractivă.