Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Partener

Bucureşti, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Iniţiativa Orange, dedicată domeniului smart mobility în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City, constă în instalarea în 15 mijloace de transport gestionate de către STP Alba Iulia a unei soluţii de transport public inteligent, incluzând accesul Wi-Fi la internet securizat pentru călători şi accesul în timp real la informaţii legate de poziţionarea GPS, viteza şi direcţia de deplasare a fiecărui mijloc de transport dintre cele 15 în care este testat proiectul.

Această soluţie se bazează pe segmentul Orange Wi-Fi Mobile şi îşi propune să ofere un serviciu profesional dedicat mijloacelor de transport în comun, care să furnizeze Wi-Fi de mare viteză în mişcare, participând în acest fel la acoperirea nevoii de conectivitate în timpul petrecut de către călători în autobuz. Pe cale de consecinţă, soluţia aduce un aport important la dezvoltarea oraşelor inteligente în domeniul amintit mai sus – smart mobility. 

Implementarea acestei soluţii are şi scopul de a motiva cetăţenii să folosească din ce în ce mai mult mijloacele de transport în comun, având acces la conţinutul online de care au nevoie, indiferent că se află în drum spre spre şcoală, serviciu sau în alte interese.

Conectarea la internetul de mare viteză din cele 15 autobuze ale STP Alba Iulia se face printr-un portal captiv, în care municipalitatea derulează în mod frecvent sondaje referitoare la probleme de interes general. Portalul captiv este o soluţie performantă şi flexibilă, care permite comunicarea în timp real cu utilizatorii pe portalul captiv prin afişarea de informaţii considerate de administraţia oraşului ca fiind importante şi de interes public: sondaje, alerte, informaţii turistice etc.

Autentificarea în portal se poate face folosind conturile individuale de reţele sociale.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

Soluţia de Wi-Fi din cele 15 autobuze STP Alba Iulia este compusă dintr-un router Icomera M310, care furnizează Wi-Fi pe baza unei conexiuni WAN 3G/4G realizată de o antenă de acoperiş HUBER+SUHNER Sencity Road MIMO Antenna: 1399.99.0129 (3G/4G + GPS).

Platforma MoovManage oferă posibilitatea de a crea un portal captiv configurabil în anumite limite. În funcţie de opţiunile setabile în platformă, precum user surveys sau voucher authentication, utilizatorul poate trece la completarea unui chestionar customizat de către municipalitate şi/sau la autentificarea în platformă pe bază de voucher.

Transport public inteligent în media

Vezi galerie foto
Vezi galerie foto

Pentru cetăţeni:

 • internet de calitate, la viteze mari;
 • posibilitatea de a comunica cu municiplitatea şi de a se implica în rezolvarea problemelor oraşului, prin răspunsurile la sondajele derulate;
 • posibilitatea de a descărca aplicaţiile e-Alba Iulia şi Civic Alert din slide-urile portalului captiv.

 

Pentru administraţie:

Pe baza răspunsurilor la sondajele derulate, municipalitatea poate lua pulsul oraşului şi poate afla, în mod direct şi nemijlocit, preferinţele cetăţenilor şi propunerile pe care le au în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor oraşului. Sondajele din autobuze sunt, în acest fel, o formă de consultare publică, axată doar pe profilul de călător cu mijloace de transport public în Alba Iulia şi zonele limitrofe şi restricţionată la numărul de călători din cele 15 autobuze echipate de către Orange în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City.

 

Pentru Societatea de Transport Public Alba Iulia:

Soluţia oferă, pe lângă Wi-Fi pentru pasageri, şi beneficii instituţiei care gestionează acest serviciu, în acest caz STP Alba Iulia. Astfel, folosind o platformă plasată în cloud, instituţia are acces la următoarele metrici:

 • statisticile de utilizare Wi-Fi în mijloacele de transport în comun;
 • tendinţele de utilizare Wi-Fi ale pasagerilor;
 • detalii despre configuraţia şi funcţionarea echipamentelor din mijloacele de transport în comun;
 • monitorizarea flotei de vehicule prin localizare GPS în timp real şi măsurarea vitezei şi direcţiei de deplasare;
 • vizualizarea rutelor de circulaţie ale vehiculelor şi reperarea poziţiei acestora la o anumită dată, oră şi minut;
 • controlul sesiunilor de conectare prin stabilirea de limite de utilizare pe utilizator sau pe vehicul (cantitate de trafic disponibilă, viteza de navigare prin Wi-Fi);
 • blocarea anumitor website-uri nedorite precum şi blocarea de utilizatori nedoriți (care pot afecta serviciul Wi-Fi dintr-un anumit vehicul);
 • definirea unui portal captiv la conectarea la Wi-Fi care conţine un mesaj de întâmpinare şi termenii şi condiţiile de utilizare ale serviciului Wi-Fi;
 • crearea de chestionare pentru pasagerii care se conectează la serviciul Wi-Fi, acestea putând fi activate în portalul captiv;
 • generarea de campanii publicitare formate din bannere care sunt afişate în portalul captiv şi redirecţionează utilizatorii către un anumit URL.
Vezi galerie foto

Într-un an de funcționare a hotspot-urilor Wi-Fi în autobuze, mai mult de 10% din populaţia oraşului a accesat Wi-Fi-ul, generând peste 2TB de date în sesiuni cu o durată medie de 30 minute.