Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Partener

Alba Iulia, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Diabetul zaharat este o disfuncţie de metabolism caracterizată de hiperglicemie cronică, cu modificarea metabolismului glucidic, lipidic, proteic ce rezultă din defecte ale secreţiei şi/sau acţiunii insulinei. Diabetul zaharat de tip 1 se datorează lipsei complete a producţiei de insulină pancreatică endogenă, în timp ce în cazul Diabetului zaharat de tip 2 creşterea glicemiei rezultă dintr-o combinaţie între predispoziţia genetică, alimentaţia nesănătoasă, inactivitatea fizică şi creşterea ponderală cu distribuţie predominant centrală, ce au ca rezultat un proces fiziopatologic complex.

Estimările recente sugerează că 195 milioane persoane din lume au diabet. Acest număr este în creştere, însă aproape 50% dintre toţi pacienţii cu Diabet zaharat de tip 2 rămân nediagnosticati din cauza faptului că nu prezintă simptome. Detectarea acestor pacienţi este foarte importantă pentru sănătatea comunităţii.

Fiecare persoană are dreptul să aibă acces rapid şi facil la servicii de sănătate de calitate, teste de screening, analize, diagnostic precis şi tratamente eficiente, astfel încât să aibă o viaţă sănătoasă. Testele şi examenele medicale regulate ajuta la depistarea problemelor de sănătate înainte ca acestea să evolueze în afecţiuni greu de tratat şi vindecat. Screeningul de masă pentru diabetul asimptomatic a fost recomandat după ce s-a evidenţiat faptul că asemenea pacienţi îşi vor îmbunătăţi situaţia prin depistare precoce şi tratament. Dovezi indirecte sugerează că screeningul poate fi benefic, îmbunătăţind posibilităţile pentru prevenţia complicaţiilor cardiovasculare.

Testele de screening sunt extrem de valoroase tocmai pentru că pot detecta eventualele probleme de sănătate, minimizând în acelaşi timp rezultate neclare, ambigue sau confuze. Sunt recomandate regulat în funcţie de vârstă, starea generală de sănătate, istoricul medical familial şi expunerea la diferiţi factori de risc. În cazul unei persoane sănătoase, valorile glicemiei nu trebuie să depăşească 100 mg/dl. Dacă valorile sunt între 100-125 mg/dl, există suspiciunea de prediabet, o condiţie medicală reversibilă, care favorizează instalarea diabetului de tip 2, dar care poate fi tratată prin regim alimentar, menţinerea greutăţii corporale şi exerciţii fizice.

Campania de screening al glicemiei cu echipamentul eBsensor, derulată de către Elisa Med Alba Iulia în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City, este un serviciu foarte important de sănătate publică, dedicat comunităţii albaiuliene, mai ales având în vedere că, prin prisma implicațiilor la nivelul sănătății populației și a eforturilor bugetare pe care România trebuie să le suporte, se vorbește tot mai mult despre diabetul zaharat ca despre o problemă majoră de securitate națională. În condițiile incidenței tot mai mari a bolii, se simte o acută nevoie de stimulare a capacității de prevenție și depistare precoce, prin programe eficiente de conștientizare.

Cu ajutorul sistemului eBsensor, glicemia se măsoară dintr-o cantitate foarte mică de sânge, recoltat minim invaziv, din deget.

De asemenea, echipamentele sunt de foarte bună calitate, certificate în Uniunea Europeană.

 


Testarea nivelului de glicemie cu echipamentul eBsensor este un serviciu de sănătate dedicat cetăţenilor.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

Sistemul de monitorizare a glicemiei eBsensor este conceput pentru persoanele cu diabet zaharat şi pentru profesionişti pentru a măsura concentraţia de glucoză în sângele capilar din degete.

 • Prelevarea de sânge: capilar, din deget;
 • Volum de sânge: 2,5 µl;
 • Amplitudine Hct: 30 % ~ 55 %;
 • Amplitudine de măsurare: 30 ~ 600 mg/dL (1.66 ~ 33.33 mmol/L);
 • Unitatea de măsură: mg/dL or mmol/L;
 • Timpul de măsurare: 10 secunde;
 • Capacitatea de memorare:70 rezultate;
 • Temperatura de funcţionare a sistemului: 10 la 40 C°;
 • Umiditatea de funcţionare a sistemului: <85%;
 • Dimensiuni: 87 x 60 x 21 mm;
 • Greutate: 75 g;
 • Alimentare: 2 baterii de 1.5-Volt (AAA).

  Accesorii standard:

 • echipament
 • dispozitiv de înţepat

Producător: Visgeneer Inc.(Taiwan)

Vezi galerie foto

Controlul glicemiei ajută la reducerea riscului apariţiei complicaţiilor diabetului şi detectează simptomele neplăcute ale hipo/hiperglicemiei.

 • ajută la stabilirea dozelor de insulină, înaintea injectării ei, şi la aprecierea intervalului de timp necesar între injecţie şi masă;
 • poate oferi un diagnostic precis de hipoglicemie şi ajuta la prevenirea şi tratarea acesteia, prin dozări repetate, ori de câte ori este cazul;
 • ajuta la îmbunătăţirea controlului glicemiei prin adaptarea dozelor de insulina (creştere sau scădere) şi a cantităţii de glucide din regimul alimentar;
 • combate şi previne hipoglicemia şi hiperglicemia;
 • permite stabilirea corectă a dozelor de insulină.