Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Furnizori

Partener

Bucureşti, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Sistemul educaţional românesc are nevoie de implementarea unor soluţii inteligente care să îl facă mai performant şi mai focusat pe viitor, pentru că educaţia de azi formează oamenii de mâine. Gestionat de stat, actul educaţional are nevoie de un impuls smart, astfel încât să devină mai atractiv, mai dedicat generaţiei de astăzi şi mai creativ. Implicarea companiilor care produc echipamente şi soluţii inteligente dedicate sistemului de învăţământ din România este binevenită în construcţia intelectuală a generaţiei viitoare, dată fiind familiarizarea elevilor cu gadgeturile electronice şi, implicit, cu facilităţile pe care le oferă utilizarea zilnică a acestora.

În Alba Iulia, pe aceste principii, compania Telekom România, împreună cu partenerul Adservio, contribuie de dezvoltarea inteligentă a procesului educaţional pilotând, în 18 instituţii de învăţământ din oraş, soluţia inteligentă „SMART EDUCATION – Tehnologia de azi pentru o educaţie mai bună”. În acest fel, Alba Iulia este plasat în avangarda oraşelor de tip Smart City care aduc viitorul mai aproape, din perspectiva îmbunătăţirii actului educaţional şi a eficientizării colaborării interactive dintre elevi şi profesori, pe de o parte, şi între şcoală şi părinţi, pe de altă parte. Prin acest proiect complex de Smart Education, Telekom si Adservio propun o soluţie de comunicare modernă și prietenoasă între toate părţile implicate în procesul educaţional: elevi, profesori, părinţi. Scopul proiectului este de a contribui la sporirea performanţelor şcolare, la reducerea absenteismului și la creșterea promovabilității la evaluările naţionale ale elevilor.

 

Ce este „Smart Education” de la Telekom?

Soluţia testată de către Telekom România în 18 şcoli din Alba Iulia este o platformă de management educaţional – catalog electronic, care asigură o experiență de comunicare unică și completă între profesori, elevi, părinți și administrație şi are ca scop îmbunătățirea situației școlare și modernizarea învățământului într-un mod eficient și atractiv. Platforma de Smart Education de la Telekom România oferă acces la un catalog digital, precum şi informaţii şcolare complexe, de aici putând fi generate rapoarte şi statistici la zi despre activitatea şcolară a elevilor. Soluţia este un pachet educațional integrat care cuprinde licența pentru platforma Adservio de management educațional ”Catalogul electronic” și darea în folosinţă a 690 de tablete pentru profesori, echipate cu SIM-uri de date mobile (trafic de internet inclus). Telekom oferă acces în platformă profesorilor, directorilor și reprezentaților secretariatelor unităților de învățământ, elevilor, părinților, reprezentanților municipalităţii și Inspectoratului școlar Alba.

 

Smart Education pentru elevi

Odată cu pilotarea platformei „Smart Education”, elevii din Alba Iulia au parte de o experiență de învățare mai creativă și mai plăcută. Utilizat inteligent, sistemul poate genera algoritmi prin care elevii pot afla, orientativ bineînţeles, dacă vor fi ascultaţi sau nu la un anumit obiect. Totodată, platforma facilitează comunicarea online cu colegii pentru a schimba informații școlare şi oferă acces la o librărie cu peste 9.000 de cărți gratuite. Elevii pot trimite, de asemenea, temele de casă direct către profesor, acolo unde este cazul.

 

Smart Education pentru profesori

Soluţia Smart Education oferită de Telekom şi Adservio celor 18 şcoli are menirea de a contribui la dezvoltarea sistemului educaţional modern din România. Prin intermediul acesteia, profesorii gestionează simplu şi inteligent situația elevilor și dispun de o metodologie avansată de predare. În cadrul parteneriatului, Telekom, împreună cu partenerul Adservio, au pus la dispoziţia profesorilor un număr de 690 de tablete performante cu acces la internet şi la platforma educaţională Adservio. În acest mod, soluţia „Smart Education” este un instrument foarte util pentru profesori: administrare simplă și eficientă a situaţiilor şcolare, metodă avansată de predare.

 

Smart Education pentru părinţi

Componenta este dedicată în aceeaşi măsură şi părinţilor, care au posibilitatea de a vedea de pe tabletă, telefon sau calculator situaţia şcolară a copiilor şi de a monitoriza în timp real performanța școlară a acestora. De asemenea, platforma facilitează, în mod inteligent, comunicarea părinţilor cu instituţia de învăţământ, părinţii fiind mereu în legătură permanentă cu profesorii şi conducerea şcolii. Părinții au astfel la îndemână atât un instrument de monitorizare a performanței educaționale a copilului, cât şi o linie directă de comunicare cu şcoala.

***

Proiectul dezvoltat la Alba Iulia face parte dintr-o strategie mai amplă a Telekom Romania de implementare a unor soluții de tip Smart City. Această componentă completează obiectivele companiei de extindere a propriilor operațiuni pe acest segment de inovație și de consolidare a poziției de integrator de soluții ITC pe piața locală.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto
 • Soluţia „Smart Education”, prin componenta de Catalog digital de la Telekom România este un serviciu de tip PaaS – platform as a service; 
 • Pentru 690 de utilizatori au fost puse la dipoziție tablete Samsung Galaxy TAB E, echipate cu SIM-uri de date pentru directori, profesori și secretari ai unităților de învățământ;
 • Toţi utilizatorii platformei au beneficiat de traininguri dedicate pentru folosirea eficientă a tuturor capabilităților platformei de management educațional;
 • Acces nelimitat la o librărie cu peste 9000 de cărţi electronice.
Vezi galerie foto

Pentru elevi: 

 • Algoritm inteligent prin care pot afla orientativ dacă vor fi ascultaţi sau nu la un anumit obiect;
 • Comunicare online cu colegii pentru a schimba informații școlare;
 • Acces liber la o librărie cu peste 9.000 de cărți gratuite;
 • Trimiterea tema direct către profesor.

 

Pentru profesori:

 • Vizualizarea orarului personal și calcularea automată a mediilor;
 • Motivarea automată a absențelor prin introducerea scutirilor și a adeverințelor medicale;
 • Realizarea clasamentului în funcție de note, medii etc;
 • Transmiterea de avertisemnte către părinți la acumularea unui număr de absențe.

 

Pentru părinţi: 

 • Vizualizare situația școlară actualizată imediat: note și absențe;
 • Observare grafice de evoluție a copilului în timp, punctele forte și cele slabe;
 • Facilitare comunicare și schimb de opinii cu alți părinți sau cu profesorii și conducerea școlii;
 • Primire de notificări prin email, la finalul zilei, cu situația școlară a copilului.

 

Pentru conducerea şcolilor:

 • Informații actualizate despre orice activitate școlară;
 • Vizualizare cataloage în format electronic;
 • Situație detaliată a fiecărui elev;
 • Generarea de fișe matricole și de rapoarte către Inspectorate și Ministerul Educației.