Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Partener

Cluj, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Soluţia de contorizare inteligentă de la Vegacomp Consulting cuprinde un kit cuprins din 3 dispozitive care transmit de la distanţă indecşii consumurilor de electricitate, apă şi gaz, cu o periodicitate ajustabilă în funcţie de nevoi şi cerinţe. Echipamentul permite şi montarea de senzori suplimentari (temperatură, umiditate, fum, gaz, etc.).
Soluţia combină soluţiile de modernizare (retro-fit) pentru citerea contoarelor existente de gaz (tip ELSTER) cu soluţii de contoare pentru apă şi electricitate ce transmit informaţii pe reţele radio dedicate (LoRAWAN).
Pe contoarele existente de gaz se montează un cablu cu care se transmit datele către un transceiver, care are rolul de a transmite datele către un server şi o aplicaţie Smart Metering, prin sistem radio LoRA (optional GSM).
Scopul soluţiei de Smart Metering nu este doar de a citi nişte indecşi, ci de a folosi în mod inteligent datele din contori pentru optimizarea costurilor utilităţilor. Aplicaţia Smart Metering permite pe lângă vizualizarea consumurilor aproape în timp real pentru toate cele 3 tipuri de contoare (electricitate, apă şi gaz), transmiterea de alerte care pot semnala pierderi de apă sau consumuri nejustificate de energie electrică. În plus, această soluţie permite instalarea ulteriora de alte tipuri de senzori sau echipamente de automatizare pentru a face diverse acţiuni pentru optimizarea/reducerea costurilor utilităţilor.
Fiind găzduită în cloud, aplicaţia de monitorizare a consumurilor poate fi uşor accesată din browserul unui calculator sau telefon mobil.
Soluţia de contorizare inteligentă va fi testată în 3 corpuri de clădiri municipale, putând fi uşor extinsă şi utilizată în locuinţe, clădiri administrative, sedii de firme, etc.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

Model echipament: ISM-L01

Descriere comunicaţie cu contori: Modbus RS485

Comunicaţie: radio, LoraWAN 868/915 MHz

Interval de comunicare: 10 minute (programare)

Acoperire radio: până la 15 km

Număr de contori monitorizaţi: 1 (standard) – până la 247

Alimentare: 4,6 – 5 V CC

Dimensiuni: 53x90x71mm

Carcasă: IP20

Temperatura de funcţionare: -40 to 105 C

Set de contorizare inteligentă în media

Vezi galerie foto
Vezi galerie foto

Soluţia de contorizare inteligentă va fi testată pentru cele 3 corpuri de clădiri din cadrul Şcolii Vasile Goldis din Alba Iulia, pentru transmiterea datelor fiind disponibile reţele radio LoRaWAN instalate local de alţi parteneri.
Accesul la date şi rapoarte va fi asigurat prin aplicaţia dedicată în primul rând pentru personalul administrativ şi cu responsabilităţi energetice.
Soluţia de contorizare inteligentă este extrem de importantă în cadrul acţiunilor de creştere a eficienţei energetice, a transparenţei şi de reducere a costurilor cu utilităţile din bugetul local.
Suplimentar, vor fi generate rapoarte privind acurateţea măsurării, fiabilitatea kit-urilor / număr de intervenţii, fiabilitatea transmisiunii, disponibilitatea aplicaţiei.
Soluţia poate fi uşor extinsă, cu efecte majore privind consumurile şi costurile energetice, dar şi de reducere a poluării la nivelul oraşului.