Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Furnizori

Partener

Cluj-Napoca, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Platforma IT Reţele inteligente de Energie Electrică şi Sisteme cu Energie Regenerabilă, realizată de către compania Solar Eco Systems, membră Cluj IT Cluster, este o componentă a pilonului de “Management Inteligent al Energiei” al pachetului de soluţii pentru smart city testate în Alba Iulia de către membrii clusterului Cluj IT.

Platforma reprezintă un sistem de soluții integrate de stocare de energie de mare capacitate în punctele cheie conectate la surse de producție electrică din surse regenerabile (sistem fotovoltaic).

Avantajele pe care le oferă utilizarea plaformei Solar Eco sunt:

  • stabilitatea rețelei;
  • acoperirea vârfurilor de sarcină într-un mod mai eficient;
  • utilizarea supraproducției din surse regenerabile;
  • schimbarea modului în care se dimensionează prognoza și producția de energie în funcție de profilul consumatorului;
  • amplasarea unor sisteme de producție din surse regenerabile în locații cu nevoi specifice, de exemplu stații de încărcare pentru transport electric.

Monitorizarea în timp real a platformei Reţele inteligente de Energie Electrică şi Sisteme cu Energie Regenerabilă se face dintr-un singur punct – dispecerat de management energetic – şi permite integrarea si optimizarea sistemului în functie de profilul consumatorului.

 


Platforma IT Reţele inteligente de Energie Electrică şi Sisteme cu Energie Regenerabilă este dedicată administraţiei locale şi cetăţenilor.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

Pentru sistemul de producţie fotovoltaică, implementarea sistemelor pe diferite tipuri de acoperiş sau terase necesită adoptarea unor soluţii de structură de fixare a panourilor, fără a afecta rezistenta acoperişului. Avizele şi modificările pentru integrarea în sistemul electric se fac conform legislaţiei în vigoare, iar nivelul de mentenanţă este foarte redus.

Pentru stocarea energiei e necesară realizarea unei fundaţii pentru amplasarea bateriei (de dimensiunile unui container 6x3m şi greutate între 15-60 tone. Avizele şi modificările pentru integrarea în sistemul electric se fac conform legislaţiei în vigoare, la fel, cu nivel de mentenanţă este foarte redus.

Pentru staţiile de alimentare electrice, conectarea la reţeaua electrică necesită compatibilitatea între puterea necesară şi puterea disponibilă.

Vezi galerie foto

Pentru administraţie:

  • Dezvoltarea unei capacități de producție din surse regenerabile
  • realizarea unui sistem de stocare pentru gestionarea vârfurilor de sarcină
  • creșterea cotei de consum a energiei din surse regenerabile
  • reducerea costurilor legate de energie;
  • proiectarea și dimensionarea altor soluții de acest tip pentru consumatorii viitori și actuali (în funcție de capacitatea instalată, se poate acoperi până la 50% din energia necesară);

Implementarea unor stații de alimentare electrică va impulsiona dezvoltarea industriei de transport electric (autobuze, mașini, biciclete, mopede etc.), contribuind astfel la reducerea nivelului de poluare. De asemenea, un alt avantaj poate fi dezvoltarea progresivă a unui nou domeniu comercial în materie de energie.