Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Partener

Bucureşti, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Conform raportului Organizației Mondiale a Sănătății (WHO Handbook on Indoor Radon – A Public Health Perspective, 2009), radonul acumulat în interiorul clădirilor este principala cauză de cancer pulmonar la nefumători și a doua cauză pentru fumători.

Gazul Radon se degajă din sol având tendința de a se concentra în spații închise precum: peșteri, mine, pivnițe, dar și în orice încăperi de la subsol, parter sau cu o aerisire precară.

Riscul apariției cancerului pulmonar crește odată cu expunerile prelungite la radonul acumulat în interior.

Astfel, pentru identificarea riscurilor pe termen lung rezultate din expunerile la radon, se impune identificarea acelor locuri în care concentrația radonului depășește nivelul de referință stabilit prin lege, și anume în medie de300 Bq/m3 anual.

Soluția inteligentă de la RadonAir testată în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City constă în monitorizarea continuă a activității concentrației de radon în clădirile cu acces public ce au un grad ridicat de ocupare (ex. școli, grădinițe, primărie etc.) prin:

  • instalarea unor detectori activi – Wave și Wave Plus, de la Airthings;
  • alarmarea automată în caz de depășire a nivelului de referință printr-un sistem de achiziție de date conectat la detectoarele instalate;
  • interpretarea datelor colectate.

Măsurarea cu detectori de radon activi, produși de compania Airthings, înregistrează nivelul de radon din oră în oră și oferă un grafic al variației concentrației activității de radon în aer, pe baza căruia se pot identifica intervalele în care sunt necesare unele măsuri, cum ar fi aerisirea suplimentară a încăperilor. Dacă nivelul de radon măsurat depășește nivelul mediu anual de referință de 300 Bq/m3, atunci trebuie întreprinse acțiuni de remediere.

Datele citite de detectori sunt transmise către soluția proprietară RadonAir App printr-o conexiune wireless de tip LoRa. Acestea sunt prelucrate la nivelul RadonAir App, rezultatele fiind furnizate într-o manieră uşor de interpretat către beneficiari prin intermediul dashboard-ului aplicației. Aici se pot vedea actualizate în fiecare minut despre nivelul concentrației de radon din clădirile monitorizate și despre evoluția activității radonului în timp de la o clădire la alta.

Soluția inteligentă RadonAir se adresează persoanelor care își desfășoară activitatea în clădirile cu acces public, dar și tuturor persoanelor care petrec un timp îndelungat în aceste clădiri, precum școlari, preșcolari, cadre didactice, personal auxiliar etc.

Solutia RadonAir a fost instalata in 3 cladiri publice din Municipiul Alba Iulia, fiind in stadiul de monitorizare.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

Soluția RadonAir constă în instalarea în fiecare clădire monitorizată a unui număr de 3 – 7 detectori activi ce măsoară concentrația radonului în aer din oră în oră. Datele citite de detectori sunt transmise către soluția proprietară RadonAir App printr-o conexiune wireless LoRa.

Ecosistemul RadonAir App este format din senzori inteligenți, o varietate de dispozitive din zona IoT pentru culegerea datelor și posibilitatea agregării și prezentării unui volum mare de date (Big Data).

Soluţia dispunde de o abordare modulară prin utilizarea eficientă a tehnologiilor existente:

  • RaspberryPi Zero W, pentru interfațare cu o gamă variată de senzori;
  • PyCom WiPy / PyCom LoPy și PyCom GPy pentru comunicații utilizând Wireless LoRa datorită consumului foarte mic de energie electrică (autonomie de 3-6 luni).

Avantajele soluției PyCom sunt posibilitatea de a lucra autonom (un acumulator oferă o autonomie de 6 luni – 1 an) și capabilitatea de a lucra independent de rețelele WiFi existente, utilizând tehnologii cu rază mare de comunicare, precum LoRa.

Implementările nu necesită nici un fel de montaj electronic pentru partea de comunicație, dispozitivele IoT utilizate integrează toate componentele necesare.

 

La nivel de software se utilizează:

  • Python (IoT solutions);
  • NodeJS + MongoDB (backend);
  • ElasticSearch (fast searching);
  • Logstash + Kibana (rapid prototyping / rapid data visualisation);
  • Angular (custom dashboard / app RadonAir frontend).

RadonAir – Soluție monitorizare radon în media

Vezi galerie foto
Vezi galerie foto

Beneficii generale

Măsurarea concentrației de radon din interiorul clădirilor este prevăzută în Legea nr. 63/2018 ce modifică Legea nr. 111/1996 privind desfășurarea activităților din domeniul nuclear și care transpune Directiva europeană 20136/59/EURATOM, în care se prevede necesitatea protecției împotriva expunerii la radonul din clădiri prin identificarea locurilor/situațiilor în care concentrația depășește nivelul de referință de 300 Bq/m3 medie anuală.

Soluția de monitorizare continuă a radonului în interiorul clădirilor (zilnic, săptămânal, lunar, anual) de la RadonAir oferă autorităților, angajatorilor, dar și tuturor celor ce sunt interesați de o bună calitate a aerului în spațiile în care locuiesc și muncesc, posibilitatea de a gestiona eficient și în timp real nivelurile de radon pentru a minimiza potențialele efecte dăunătoare asupra sănătății.

Vezi galerie foto

Incepand cu luna august 2018, sunt monitorizate permanent 3 cladiri publice din municipiul Alba Iulia, avand amplasamente diferite, fapt ce va permite o apreciere a nivelului zonal de radon.