Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Furnizori

Partener

Cluj-Napoca, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Soluția de control a parcărilor stradale ALPR (Automatic License Plate Recognition) marca Genetec, se bazează pe camere speciale montate pe un autoturism sau scooter, legate la o unitate de calcul și comunicare. Acestea scanează din mers parcările și trimit informațiile prin rețea GSM si se face recunoașterea caracterelor de pe numerele de înmatriculare ale vehiculelor. Serverul pe care se execută procesarea este conectat online la toate soluțiile de plată.

După interogarea și verificarea datelor, detaliile vehiculelor cu parcarea neplătită sunt trimise pe PDA-ul agenților din teren. Agentul, după verificarea finală, execută fotografiile necesare pentru documentare, după care emite și postează amenda/notificarea (preferabil prin intermediul imprimantei portabile).

Aplicația poate efectua pașii următori până la încasarea banilor, iar în cazul celor care nu achită amenda la timp:

  • Poate facilita răspunsurile la contestații prin formulare prestabilite și documentarea situației cu imagini de la fața locului, etc.
  • Poate iniția trimiterea de notificări si preavize.

Sistemul permite tratarea corespunzătoare a numerelor de înmatriculare pe „white list”: operatorul poate decide să acorde gratuități, asociate mașinilor unor membri ai comunității (ex. cetățeni de onoare, alte personalități, persoane cu dizabilități etc.) sau „black list”, ex. autovehicule date în urmărire. În primul caz, parcarea nu va apărea ca parcare neplătită în sistem, iar în al doilea, informația va fi trimisă instantateu către contactul stabilit.

Se poate de asemenea facilita identificarea mașinilor abandonate prin raportarea celor care stau in același loc de mai multe zile.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

Soluția funcționează doar în cazul în care plăţile sunt efectuate în format digital, online cu serverul și sunt corelate cu numărul de înmatriculare. Este necesara o cameră de comanda – back office, cu dotari de IT uzuale si cu acces la internet.

Sunt necesare de asemenea unul sau mai multe vehicule dotate cu sistemul cu camere ARPL, precum si PDA-uri (sau device-uri corespunztoare cu Android) pentru agenți.

Vezi galerie foto

Pentru Administrație

Veniturile generate de un control motorizat smart al parcărilor pot duce la creșterea veniturilor rezultate din parcări de 40-50 de ori ! Mare parte din creștere provine din îmbunătățirea considerabilă a disciplinei de plată.

 

Pentru Cetățeni

Pentru mulţi șoferi acest aspect poate părea neatrăgător, însă lipsa controlului produce haos și generează probleme chiar pentru conducătorii auto. Pe de altă parte, cetățenii care achită corect tarifele de parcare se simt înșelați dacă cei care nu plătesc nu sunt sancționați. Astfel, apar frustrări, atitudini sfidătoare, etc. Este așadar etic, necesar și benefic ca regulile să fie valabile pentru toți cetățenii angajați în trafic.

Pe lângă veniturile substanțiale care se vor adăuga la bugetul local, timpul mediu de parcare în locuri aglomerate se va reduce, disponibilitatea mai multor locuri de parcare va contribui la un grad mai mare de confort pentru conducătorii auto, dar și pentru pietoni.