Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Partener

Bucureşti, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

La nivel mondial, 1800 de orașe au acces la servicii de car-sharing, fiind folosit de peste 8 milioane de utilizatori şi având peste 112.000 de mașini. Se estimează că în 2030 una din zece mașini noi vândute va fi integrată într-un sistem de car-sharing, iar din anul 2025 numărul utilizatorilor va crește cu 16.5%.

Protocolul de cooperare cu PONY Car sharing propune testarea acestei soluţii de mobilitate urbană prin intermediul noului concept de car sharing, prin care utilizatorii din Alba Iulia pot folosi în regim de închiriere şi în mod gratuit – cu ajutorul aplicaţiei GET PONY – maşinile dedicate proiectului pilot.

Compania PONY Car sharing a adus în Alba Iulia un număr de 5 maşini Smart ForTwo, iar soluţia de car sharing poate fi testată în perioada 1 septembrie – 9 octombrie 2018. Orice şofer din Alba Iulia care are permisul de conducere mai vechi de un an de zile şi vârsta minimă de 21 de ani poate testa soluţia în perimetrul oraşului.

Pentru că serviciul este oferit gratuit în perioada de testare, iar numărul mașinilor este redus, cursele nu pot depăși o durată medie mai mare de 20 de minute, oferind astfel posibilitatea ca un număr mai mare de albaiulieni să aibă acces la mașinile PONY.

Maşinile PONY Car sharing pot fi accesate prin intermediul aplicaţiei GET PONY, care poate fi descărcată de aici:

Car sharing-ul este un serviciu de mobilitate urbană similar serviciilor de rent-a-car. Ceea ce-l face diferit față de rent-ul clasic este faptul că este gândit să fie mai convenabil pentru oamenii care vor să închirieze o mașină pentru o perioadă scurtă de timp (de ordinul minutelor) și să plătească doar cât au condus. Facturarea – după încheierea perioadei de testare din 1 septembrie până în 9 octombrie 2018 – se face în funcție de timpul cât a fost utilizată mașina. După perioada de testare şi în funcţie de utilizarea soluţiei, compania PONY Car sharing va decide continuitatea acestui serviciu, contra cost, în Alba Iulia.

Altă diferență față de serviciile de car rent tradiționale este faptul că este mult mai practic pentru cei care nu dețin o mașină și vor să aibă acces la o mașină, oricând, 24/24 de ore, doar prin înscrierea într-o aplicație de mobil, pe baza buletinului de identitate și a permisului de conducere. Accesul la mașini se face prin intermediul aceleiași aplicații de pe telefonul mobil – GET PONY, care se poate descărca din AppStore şi Google Play. Mașinile se vor afla pe stradă, aproximativ în tot orașul, în locuri publice de parcare.

***

PONY CAR SHARING este prima și cea mai mare companie de car-sharing din România, înființată în anul 2015 în Cluj-Napoca. Din septembrie 2017, compania este prezentă și în București. Flota Pony Car sharing este formată din mașini noi, de oraș, cu cele mai mici valori ale emisiilor CO2, și mașini electrice BMW i3. Numărul de maşini deţinute este în continuă creștere (120 de mașini în momentul de faţă), oferind serviciul unei comunități formate din peste 16.000 de utilizatori activi.

 


Soluţia de mobilitate urbană PONY Car sharing este dedicată cetăţenilor. Credite foto galerie: Florin Duţulescu

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

Maşinile PONY Car sharing pot fi accesate prin intermediul aplicaţiei GET PONY, care poate fi descărcată de aici:

După descărcare, utilizatorii trebuie să-şi creeze un cont în aplicaţie, conform paşilor indicaţi după instalarea acesteia. Odată cu crearea contului, se derulează şi procesul de KYC (Know Your Customer), proces în care utilizatorii trebuie să-şi fotografieze faţa, ambele părţi ale cărţii de identitate şi ale permisului de conducere, după care intră în aşteptare pentru verificarea contului şi a vârstei de către echipa de management PONY Car sharing (întreaga procedură aici sau în tab-ul Media aferent acestui parteneriat).

După primirea mesajului de activare a contului, utilizatorii pot rezerva o maşină din cele 5 prezente în Alba Iulia în diferite locuri din oraş, pot fi ghidaţi pe hartă către locul acesteia, după care o deschid prin intermediul aplicaţiei GET PONY. Cheile fiecărei maşini se află în torpedoul din faţa scaunului pasagerului, alături de cardul de benzină preîncărcat de către compania parteneră PONY Car sharing.

***

Într-un studiu, realizat de compania de car-sharing Car2Go, pe datele a 9.500 de utilizatori nord-americani, rezidenți în Calgary, San Diego, Seattle, Vancouver și Washington D.C. au reieșit date reale despre cum tipul acesta de serviciu contribuie la scăderea poluării, reducerea aglomerării orașelor și la eliberarea locurilor de parcare: 

 • între 2-5% dintre cei care folosesc car-sharing și-au vândut mașinile personale;
 • alți 7-10% nu și-au mai achiziționat o mașină personală;
 • fiecare mașină de car-sharing a înlocuit între 7-11 mașini personale; în total, Car2Go a estimat că peste 28.000 de automobile personale au dispărut de pe străzile orașelor.

Cele mai importante rezultate ale implementării acestui tip de serviciu sunt legate de beneficiile în ceea ce privește poluarea:

 • S-a constat o reducere de 6-16% kilometri parcurși cu vehicule (VMT) și o reducere intre 4-18% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GHG);
 • S-a estimat că mașinile Car2Go previn parcurgerea între 16-46 milioane de km/an/oraș, ceea ce duce la eliminarea a 5.5-12.7 tone de emisii a gazelor cu efect de seră (GHG).

Conform unui alt studiu, Mobility and environmental impacts of car sharing in the Netherlands, utilizatorii de car-sharing:

 • dețin cu 30% mai puține mașini și conduc cu 15-20% mai puțini km;
 • „emană” cu până la 18% mai puțin CO2, față de cei care folosesc mașina personală;
 • utilizarea mașinilor în sistem de car-sharing înlocuiește deținerea unei a doua sau a treia mașini personale.

PONY Car sharing în media

Vezi galerie foto
Vezi galerie foto

Beneficii pentru cetăţeni:

 • posibilitate de a încerca acest nou sistem de rent-a-car în mod gratuit;
 • contribuţie la o mobilitate mai bună pentru şoferii care nu au maşină sau care au maşina în service;
 • contribuţie la creşterea ratei de adopţie a acestei soluţii de mobilitate urbană;
 • duce la absența grijilor deținerii unei mașini personale;
 • soluţia este o alternativă rentabilă față de deținerea unei mașini personale.

 

Beneficii pentru administraţie: 

 • contribuţie la relaxarea traficului urban;
 • reducerea gradului de poluare în aer şi sonică;
 • acces la servicii şi tehnologii de ultimă oră în car sharing;
 • câştig de expertiză implementare şi gestionare soluţii inteligente de car sharing;
 • utilizarea instrumentelor inovatoare îndreptate înspre comunitate;
 • posibilitate de transfer al bunelor practici derulate de Alba Iulia în domeniul mobilităţii urbane spre alte oraşe din ţară.

 

Beneficiile soluţiei pe termen lung pentru oraş:

 • acces la o componentă de mobilitate urbană europeană tot mai răspândită şi mai bine coordonată;
 • reducerea aglomerației în oraș;
 • eliberarea locurilor de parcare prin reducerea numărului de mașini personale utilizate în oraş;
 • impact larg din punct de vedere administrativ, socio-economic, de mediu şi al calităţii vieţii în Alba Iulia;
 • contribuţie la creşterea atractivităţii oraşului pentru locuit, pentru turişti și pentru potențiali investitori;
 • reducerea numărului de maşini personale;
 • stabilirea unor standarde de instalare, utilizare şi maximizare a acestui tip de soluţie.
Vezi galerie foto

Rezultate în perioada de testare 1 septembrie – 9 octombrie 2018:

 • 789 de înscrieri;
 • 560 de conturi active;
 • 1900 e curse;
 • 27.240 de minute.