Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Furnizori

Partener

Cluj Napoca, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Proiectul „Mobilitate şi postură” propune folosirea diagnozei computerizate pentru depistarea rapidă a unor eventuale deficienţa de postură, mers şi mobilitate ale copiilor, sugerând în cazul identificării acestora şi posibile metode de tratament. Se folosesc echipamente portabile P WALK pentru evaluarea posturii, a mersului şi a echilibrului şi VALEDO pentru coloană; echipamentele sunt de ultimă generaţie, non-invazive, având senzori şi softuri performante pentru depistarea deficienţelor de mers şi coloană.
Pentru implementarea proiectului în Alba Iulia, Physiomed colaborează cu şcolile generale şi cu partenerul local Bio Terapia Plus.
Obiectivul principal al soluţiei propuse este depistarea precoce a deficienţelor, identificarea şi tratarea patologiilor  legate de mers, echilibru şi postură cu ajutorul  dispozitivelor Valedo şi P  WALK.

Dispozitivul P WALK realizează analiza funcţională a unui ciclu de mers prin măsurări statice şi dinamice, efectuate pe o suprafaţă de mers prevăzută cu senzori, analiza computerizată a datelor făcându-se pe baza unor date normate, ce sunt comparate automat cu valori obţinute în urma examinării.

Conceptul  VALEDO oferă o modalitate uşoară şi de încredere pentru a determina postură şi mobilitatea fiecărui segment individual al coloanei vertebrale, combinând senzori speciali cu un software specializat, ce analizează toate informaţiile legate de coloană vertebrală, având avantaje deosebite prin:

– evaluarea exactă (statică şi dinamică) a coloanei vertebrale

– vizualizarea 3D  a formei şi mobilităţii coloanei vertebrale

– recomandări privind terapia unor eventuale afecţiuni

Prin această evaluare a copiilor, se doreşte să se depisteze în fază incipientă eventualele probleme de postură şi de mers, ce pot fi ulterior tratate prin proceduri de specialitate.

 

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

Sistemele folosite permit depistarea rapidă a unor eventuale deficienţa de postură, mers şi mobilitate, fiind în special recomandate pentru testarea copiilor de 8-11 ani, perioada în care se pot aplica eficient măsuri corective.
Pentru evaluare, se folosesc 2 echipamente, P WALK pentru evaluarea posturii, a mersului şi a echilibrului şi VALEDO pentru coloană; echipamentele sunt de ultimă generaţie, având softuri performante pentru depistarea deficienţelor de mers şi coloană, sunt non-invazive, timpul de investigaţie necesar unui copil fiind de 5-10 min.

1) BTS P-WALK realizează analiza funcţională a unui ciclu de mers prin măsurători statice şi dinamice a presiunilor plantare.

Analiza presiunilor plantare

BTS P-WALK permite evaluarea modului în care sunt distribuite presiunile plantare şi forţele, atât în fază statică cât şi în cea dinamică (în timpul mersului). Ajută la indentificarea supraîncărcărilor plantare, rotaţiile şi asimetriile posturale.
Softul ne încadrează automat rezultatul în una dintre cele 6 tipuri de bază a deformărilor piciorului.
Evidenţierea traiectului proiecţiei centrului de masă pentru fiecare pas.
BTS P-Walk permite evaluarea suprafeţelor de contact, a presiunilor medii şi maxime şi a forţelor.

Analiza de stabilometrie (echilibru static)

Evaluarea oscilaţiilor antero posterioare şi laterale atât pentru tot corpul cât şi pentru fiecare membru
Evaluarea interferenţelor proprioceptive, oculomotorii şi vestibulare.

Analiza parametrilor spaţio-temporali (în cazul în care avem o surafaţă peste 1,5 m)

Analiza obiectivă a capacităţilor motorii ale trenului inferior şi a rezultatelor tratamentului.

viteza
cadenţa
lungimea pasului
lungimea unui cliclu de mers
durata ciclului de mers
durata sprijinului unipodal
durata sprijinului bipodal
durata fazei dinamice
durata fazei statice
analiza fazei de propulsie
indice de simetrie între acceleraţia celor două membre inferioare.

Caracteristici:
Configurare: 1 placă
Dimensiuni (LxlxÎ): 675 x 540 x 5 mm
Suprafaţă activă: 48 x 48 cm
Frecvenţa de achiziţie: până la 100 Hz
Alimentare: via USB
Conectivitate: USB2
Greutate: 5 kg
Geanta pentru transport: da

2) Valedo® Shape oferă o modalitate ușoară și de încredere pentru a determina mobilitatea fiecărui segment individual al coloanei vertebrale. Când este ghidat de-a lungul coloanei vertebrale, aceasta se ajustează automat la conturul spatelui și transferă datele la software-ul cu care se vizualizează forma coloanei.

Valedo® Shape
Aria de acoperire: 2 m
Achiziţie date: 2 puncte date/mm
Rată achiziţie: 400 eşantioane/sec – la viteza de 0,2 m/s
Rezoluţie unghiulară: ± 0,2 °
Condiţii operare: temperatură 15 – 35 °C
umiditate 30 – 75 % umiditate aer relativă
presiune aer 700 – 1060 hPa
Dimensiuni (L x l x Î): 140 x 20 x 110 mm
Greutate: 210 g
Alimentare: 2 baterie alcaline Tip AA – 1,5 V
Putere consumată: 200 mV
SUPORT APARAT
Dimensiuni (L x l x Î): 210 x 150 x 110 mm
Greutate: 420 g

Vezi galerie foto

BTS P-WALK este soluţia ideală pentru identificarea şi tratarea patologiilor legate de tulburările de mers şi de echilibru. P-Walk are numeroase aplicaţii în ortopedie, neurologie, picior diabetic, boala Parkinson, preîntâmpinarea riscului de cădere la pacienţii vârstnici etc. In cazul copiilor, se pot depista rapid posibile deficiente motorii si cele mai bune metode de tratament.

Valedo permite evaluarea exactă a coloanei vertebrale şi vizualizarea 3D a formei și mobilității coloanei vertebrale. În funcţie de rezultate, se poate planifica tratamentul individual și relevant, precum şi monitorizarea progresului terapiei.

Vezi galerie foto

În urma testării la orele de sport a peste 30 de copii de clasa a 5-a din două şcoli din Alba Iulia, au fost identificate în cazul a peste 65% dintre ei deficienţe de postură (în special tendinţe de scolioză). De aceea, ne propunem să continuăm proiectul şi în alte şcoli locale şi să transmitem în mod complet confidenţial, rezultate şi atunci când este cazul, recomandări de tratament părinţilor.