Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Partener

Cluj-Napoca, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Owlet IoT este un sistem de telegestiune performant, care realizează creșterea gradului de siguranță al serviciului de iluminat public, îmbunătățește fluxul operațional, scade costurile cu energia și funcționarea sistemului de iluminat cu până la 85%. Bazat pe protocoale de comunicatie deschise, poate interacționa cu platforme Smart City extinse pentru schimbul de date. Avantajele principale sunt arhitectura hibridă inteligentă, localizarea GPS instantanee, (auto)configurarea ușoară, administrarea eficientă a sistemului de iluminat, măsurarea precisă a consumului de energie, interfața web intuitivă, catalizator pentru Smart City.

Sistemul Owlet IoT a fost implementat în Alba Iulia pe Calea Moților, prin înlocuirea aparatelor de iluminat existente cu unele performante, echipate cu surse LED, de generație nouă. Înolcuirea aparatelor de iluminat s-a realizat pe baza unui studiu luminotehnic, în conformitate cu SR-EN 13201-2:2015 Cerințe de performanță. Solutia de iluminare a căii de circulație auto Calea Moţilor și a trotuarelor aferente a avut în vedere menținerea clasei anterioare a sistemului de iluminat (M3), dar cu ajutorul unui consum redus de energie electrică.

Aparatele de iluminat s-au instalat pe stâlpii existenți, au fost păstrate brațele de fixare existente, montajul realizându-se prin colaborarea cu societatea Flash Lighting Services, concesionarul serviciului de iluminat public din Municipiul Alba Iulia.

Modulele de control s-au montat direct pe aparatele de iluminat, prin intermediul conectorului integrat tip NEMA 7 pini, existent pe aparatele de iluminat. Pentru realizarea comunicatiei cu serverul de aplicatie sistemul se foloseste de rețeaua GSM existentă. Accesul în interfata utilizator se realizează prin intermediul unui dispozitiv cu conexiune la internet, care suportă navigare web (notebook, desktop, smartphone, etc).

În cadrul proiectului pilot au fost instalate 106 aparate de iluminat Schreder tip Axia, echipate cu module de control Owlet IoT, și, de asemenea, a fost dezvoltată și testată interfața web destinată monitorizării și controlului sistemului de iluminat.

Cumulat, prin înlocuirea aparatelor de iluminat și implementarea sistemului de telegestiune, soluția instalată și testată generează o reducere cu peste 70% a costurilor aferente consumului de energie electrică.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

Soluția propusă de către Schreder pentru eficientizarea si interconectarea iluminatului public pe Calea Moților din Alba Iulia se constituie din două componente:

 1. Aparate de iluminat performante, echipate cu surse LED, de generație nouă, care să le înlocuiască pe cele existente. Soluția de iluminare a căii de circulație auto și a trotuarelor aferente a avut în vedere menținerea clasei sistemului de iluminat, și anume M3, dar cu ajutorul unui consum redus de energie electrica, bazată pe realizarea unui studiu luminotehnic, în conformitate cu SR-EN 13201-2:2015- Cerințe de performanță. În urma auditului efectuat în teren, pentru a colecta datele referitoare la geometria amplasamentului, s-au efectuat calcule luminotehnice pentru diferite variante de amplasament și diferite tipuri de aparate de iluminat cu LED marca Schréder. Aparatul de iluminat propus in varianta finală și montat pe stâlpii existenti este Schreder Axia 2.1 / 24LED/ 68W.
 • putere instalată P=68W (comparativ cu 157W – soluția anterioară);
 • echipare cu driver electronic, controlabil prin protocolul 1-10V ;
 • echipare cu dispozitiv de protecție la supratensiuni tranzitorii (SPD), protecție 10 kV;
 • interfață electromecanică externă tip Nema socket 7pini, pentru conectarea facilă a modulului de telegestiune;
 • montaj reversibil, pe braț sau în vârf de stâlp;
 • înclinare ajustabilă.

 

 1. Sistem de telegestiune Owlet IoT, pentru monitorizarea și controlul individual al fiecărui punct luminos înlocuit în cadrul prezentului proiect. Owlet IoT este sistemul propriu de telegestiune al Grupului Schréder, generatia a-3-a. Acest sistem de telegestiune, în ceea ce privește componentele hardware, se constituie dintr-un modul local de control, compact, care se montează direct pe aparatul de iluminat, prin intermediul unei interfațe electromecanice tip Nema socket 7pini. Avantajul unei astfel de abordări este că permite o instalare ușoară a modulului de control, chiar si după montarea aparatului de iluminat, o mentenanță usoară, fără deschiderea aparatului de iluminat și, de asemenea, permite interconectarea aparatului de iluminat cu orice modul de control care dispune de acest tip de interfață într-un mod simplu, la orice moment, fără costuri adiționale. În ceea ce privește componentele software sistemul de telegestiune conține o interfață web găzduită in cloud care permite accesarea, interogarea, controlul și programarea componetelor hardware.

 

Caracteristicile definitorii ale sistemului Owlet IoT sunt următoarele:

 • API (Interfața programabilă de aplicație) disponibilă => interacțiune cu platforme de terță parte;
 • integrează comunicație GSM, RF Mesh, GPS;
 • eticheta RFID unică montată pe aparatul de iluminat, împreună cu cititorul RFID integrat permit transferul informațiilor aferente aparatului de iluminat și facilitează autoconfigurarea și realizarea bazei de date aferente;
 • Plug and Play: localizare GPS și Autoconfigurare, fără intervenție umană. Nu e nevoie de puncte centralizate de acces (dispozitive de control zonal/concentratoare de date) și nici de colectarea din teren a coordonatelor de montaj individuale ale modulelor.
 • interfața 1-10V și DALI (suporta pana la 8 clienti DALI);
 • intrare digitală și alimentare (12Vc.c./2mA) pentru senzori: PIR, Radar, etc;
 • reacționează prin intermediul rețelei locale de comunicație (RF) la senzorii conectați direct la modulele de control;
 • fotocelula integrată permite funcționare sigura, împreuna cu ceasul astro încorporat;
 • fiecare dispozitiv de control (și sarcina conectată) are o adresă IP => Interconectivitate;
 • comunicație hibrid având fiabilitate ridicată (Celular + RF);
 • contorul încorporat oferă acuratețe de măsurare (eroarea de masurare< 1%) pentru întreaga plajă de reducere flux luminos;
 • detectare trecere prin zero pentru limitarea curentului de pornire;
 • montaj extern prin intermediul unui conector NEMA tip ANSI C136.41 (7Pini)=> Nu sunt necesare componente suplimentare în interiorul aparatului de iluminmat => Sistem “deschis”, pregătit pentru Orașe Inteligente.

Owlet IoT – iluminat interconectat în media

Vezi galerie foto
Vezi galerie foto

Pentru cetățeni, beneficiile obținute imediat în urma implementării proiectului sunt:

 • îmbunătățirea confortului vizual;
 • îmbunătățirea sentimentului de securitate;
 • reducerea poluării luminoase de vecinatate.

 

Pentru operatorul sistemul de iluminat public, beneficiile aduse sunt legate de:

 • identificarea rapidă și precisă a aparatelor de iluminat care prezintă perturbări în funcționare,
 • planificarea lucrărilor de mentenanță cu ajutorul rapoartelor emise de către sistemul de telegestiune;
 • reducerea costurilor de mentenanță
 • posibilitatea de a adapta fluxul luminos și implicit nivelul luminanței / iluminării în funcție de densitatea traficului.

 

Pentru administrația locală Alba Iulia, beneficiile obținute sunt:

 • reducerea cheltuielilor cu energia electrică cu aproximativ 70% față de soluția existentă;
 • reducerea costurilor necesare mentenanței sistemului de iluminat în condițiile imbunătățirii parametrilor luminotehnici aferenți clasei sistemului de iluminat conform buletinului de măsurări luminotehnice emis după implementarea proiectului;
 • prin interfața programabilă de aplicații, administrația locală poate interconecta platforma Owlet IoT cu platforma centrală de management aferentă proiectului Alba Iulia Smart City 2018, rezultând beneficii suplimentare.