Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Partener

Alba Iulia, AB

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Una dintre componentele campaniei „Sănătate pentru Alba Iulia” derulată în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City este acţiunea de măsurare a vârstei pulmonare printr-un screening BPOC (boală respiratorie cronică ce afectează atât bronhiile, cât şi plămânii – emfizemul).

Această soluţie din cadrul protocolului de colaborare pe care Primăria Alba Iulia l-a încheiat cu Farmacia Vichi Farm din Alba Iulia este dedicată sănătăţii pulmonare a albaiulienilor şi constă în:

 • Aplicarea unui chestionar pentru identificarea riscului de BPOC;
 • Utilizarea dispozitivului smart Vitalogic Copd-6 care face evaluarea pre-spirometrică a funcţiei respiratorii cu ajutorul unei aplicaţii medicale care se numeşte VitaLogic.

Acest serviciu de screening reprezintă o campanie preventivă şi are ca obiectiv principal identificarea persoanelor care suferă de risc de BPOC (bronhopenumopatie obstructivă cronică).

 

Cine poate beneficia de măsurarea vârstei pulmonare?

 • Persoanele cu vârsta peste 35-40 de ani;
 • Persoanele cu vârsta de peste 18 ani, mai ales dacă sunt fumătoare;
 • Persoanele interesate de comunicarea serviciului;
 • Persoanele care au nelămuriri despre respiraţie şi vor să afle mai multe despre bolile respiratorii;
 • Presoanele care au întrebări privind un stil de viaţă sănătos;
 • Persoanele care prezintă simptome cronice respiratorii.

 

De ce este importantă depistarea precoce a BPOC?

BPOC va deveni a treia cauză de deces la nivel global până în anul 2020. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 1 din 10 adulţi cu vârsta de peste 40 de ani suferă de BPOC şi mai puţin de jumătate dintre aceste persoane sunt diagnosticate.

 

Derularea serviciului

 • Identificarea pacienţilor şi explicarea serviciului;
 • Efectuarea chestionarului pentru identificarea riscului de BPOC;
 • Măsurarea parametrilor respiratorii cu ajutorul dispozitivului Vitalogic copd-6;
 • Printarea rezultatelor şi explicarea lor pacienţilor;
 • Furnizarea de sfaturi privind un stil de viaţă sănătos, renunţarea la fumat şi dacă este cazul, direcţionarea către medic.

 

Locul de desfășurare:

 • Farmacia Vichi Farm din Alba Iulia;
 • Corturi medicale instalate în Cetatea Alba Carolina (Piaţa Cetăţii) sau în alte zone cu vizibilitate foarte bună din Alba Iulia (Bulevardul Transilvaniei).

Campania de evaluare preventivă nu înlocuiește consultul medical, ci are rol de conștientizare a stării de sănătate.

***

Farmacia Vichi Farm face parte din comunitatea Alphega, o comunitate de farmacii independente dedicate creşterii gradului de sănătate al fiecărei persoane care intră într-o farmacie independentă prin pregătirea permanentă a farmaciştilor şi oferirea unor servicii de sănătate personalizate. Comunitatea farmaciilor membre Alphega este pregătită să satisfacă cerințele pacienţilor, zi de zi, având o paletă largă de servicii menite să contribuie la sănătatea comunităţii. În farmaciile Alphega oamenii întâlnesc echipe de farmaciști mereu la dispoziția pacienţilor, pentru a le oferi sfaturi și informații personalizate, într-o manieră simplă și prietenoasă.

Alphega este printre primele farmacii care oferă pacienților din România servicii precum controlul greutății, controlul tensiunii arteriale, vârsta arterială, diabet zaharat, în scopul de a preveni apariția bolilor sau pentru a opri agravarea acestora. Sănătatea comunităţii este foarte importantă pentru farmaciștii Alphega, care se mândresc cu cunoștințele lor și experiențele dobândite în ani de practică și îngrijirea, în medie, a 1000 de pacienți pe farmacie, în comunitățile din care fac parte.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

Soluţia de testare a vârstei pulmonare este compusă din:

 • Dispozitivul Vitalogic copd-6;
 • Aplicaţia Vitalogic;
 • Laptop;
 • O imprimantă Color HP Oce, dedicată rezultatelor testelor, care sunt printate şi înmânate pacienţilor.

Corturile medicale în care se desfăşoară acţiunile în aer liber au următoarele caracteristici: suprafaţa 3X4m sau 3x6m, structură metalică cu acoperiş şi laterale din polyester, impermeabil, racordate la energie electrică şi cu sursa de apă potabilă pentru hidratare. Corturile sunat utilate cu 4-6 scaune şi două mese pe sunt amplasate echipamentele de măsurat vârsta arterială.

Campania de evaluare preventivă nu înlocuiește consultul medical, ci are rol de conștientizare a stării de sănătate.

Măsurarea vârstei pulmonare în media

Vezi galerie foto
Vezi galerie foto

Prin testarea funcției pulmonare cu ajutorul spirometriei, pacienţilor li se poate determina vârsta pulmonară. Totodată se poate depista dacă funcţionarea căilor respiratorii este normală, dacă sunt blocate, inflamate sau obturate. Deteriorarea funcției pulmonare afectează sănătatea generală şi calitatea vieții.

Principalul beneficiu al acestei campanii este depistarea persoanelor care prezintă risc de boală pulmonară obstructivă cronică BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică). Un alt beneficiu e acela că în urma testării, pacientul află dacă este necesar să se adreseze medicului pentru investigații suplimentare.

Campania de evaluare preventivă nu înlocuiește consultul medical, ci are rol de conștientizare a stării de sănătate.

Vezi galerie foto
Campania de testări din cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City, în parteneriat cu Farmacia Vichi Farm, a avut un caracter pur informativ, preventiv și de conștientizare a populației care se expune factorilor nocivi care-și pun amprenta serios asupra sănătății: fumatul și poluarea, principalii dușmani ai sănătății plămânilor.
În cadrul capmaniei, au fost testate un numar de 2268 de persoane.
Semnalul de alarmă tras l-a constituit procentul de 4,9 % (111 persoane) cu vârsta între 16-21 ani, fumătoare sau pasiv fumătoare, care, pe langă rezultatele testărilor (capacitate pulmonară mică), acuzau oboseală, probleme de respirație și tuse.
Rolul partenerilor noștri a fost să le explice oamenilor cum pot fi evitate bolile pulmonare printr-un stil de viață sănătos și:
– renunțarea la fumat;
– evitarea fumatului pasiv care are aceleași efecte ca fumatul activ;
– spălarea regulată pe mâini cu apă și săpun (gripa sau răcela se transmit 80% prin mâinile murdare);
– evitarea zonelor poluate;
– evitarea pesticidelor;
– controlul umidității în interiorul caselor, recomandat a fi între 30-50%;
– controlul prafului din casă este important;
– aerisirea casei după efectuarea curățeniei.