Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Partener

Alba Iulia, AB

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Bolile cardiovasculare sunt prima cauză de mortalitate în lume. Bolile cardiovasculare reprezintă principală ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei la nivel mondial. În ţările dezvoltate, în ultimii 30 de ani mortalitatea cardiovasculară a scăzut, comparativ cu ţările în curs de dezvoltarea în care această rată a crescut îngrijorător. România ocupa primul loc în Europa la mortalitatea cardiovasculară. În România, conform datelor publicate de Societatea Romane de Hipertensiune, boala cardiovasculară determina peste 62% din totalul deceselor. Prevalenţa hipertensiunii arteriale în România este în continuă creştere. În anul 2012 prevalenţa hipertensiunii arteriale era de 40.4% iar în 2016, rezultatele preliminare ale studiului Sephar III arată că 49.5% dintre romanii cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani sunt hipertensivi.

Serviciul de măsurare a vârstei arteriale în cadrul parteneriatului cu farmacia Vichi Farm printr-o componentă smart este un serviciu de screening realizat. Scopul acestui serviciu este de a determina, prin măsurători specialitate, vârsta arterială a unei persoane şi de a-i face pe oameni să conștientizeze importanţa stării de sănătate, precum şi factorii de risc în declanșarea bolilor cardiovasculare (BCV).

Măsurarea vârstei arteriale este o metoda simplă, neinvazivă de măsurare a îmbătrânirii vasculare prin măsurarea rigidității arteriale, respectiv prin determinarea velocității undei de puls prin metoda oscilometrică.

Fiecare bătaie a inimii generează o undă de puls care se dispersează în corpul uman. Cu ajutorul unei manșete branhiale, dispozitivul Agedio B900 măsoară simultan tensiunea arterială, ritmul cardiac, viteza undei de puls şi alți parametri hemodinamici. Aplicația integrată estimează vârsta vasculară a pacientului pe baza parametrilor de vârstă, greutate, înălțime şi sex.

Deși la apariția bolilor cardiovasculare contribuie mai mulți factori, la baza acestor afecțiuni se află fenomenul de îmbătrânire a vaselor de sânge, respectiv îmbătrânirea arterelor.

Cine poate beneficia de măsurarea vârstei arteriale?

Pot beneficia de acest serviciu atât persoanele sănătoase, cât şi persoanele expuse la factorii de risc cardiovascular şi care suferă deja de o boală cronică sau de o boală cardiovasculară.

 

Locul de desfășurare:

 • Farmacia Vichi Farm din Alba Iulia;
 • Corturi medicale instalate în Cetatea Alba Carolina (Piaţa Cetăţii) sau în alte zone cu vizibilitate foarte bună din Alba Iulia (Bulevardul Transilvaniei).

Campania de evaluare preventivă nu înlocuiește consultul medical, ci are are rol de conștientizare a stării de sănătate.

***

Farmacia Vichi Farm face parte din comunitatea Alphega, o comunitate de farmacii independente dedicate creşterii gradului de sănătate al fiecărei persoane care intră într-o farmacie independentă prin pregătirea permanentă a farmaciştilor şi oferirea unor servicii de sănătate personalizate. Comunitatea farmaciilor membre Alphega este pregătită să satisfacă cerințele pacienţilor, zi de zi, având o paletă largă de servicii menite să contribuie la sănătatea comunităţii. În farmaciile Alphega oamenii întâlnesc echipe de farmaciști mereu la dispoziția pacienţilor, pentru a le oferi sfaturi și informații personalizate, într-o manieră simplă și prietenoasă.

Alphega este printre primele farmacii care oferă pacienților din România servicii precum controlul greutății, controlul tensiunii arteriale, vârsta arterială, diabet zaharat, în scopul de a preveni apariția bolilor sau pentru a opri agravarea acestora. Sănătatea comunităţii este foarte importantă pentru farmaciștii Alphega, care se mândresc cu cunoștințele lor și experiențele dobândite în ani de practică și îngrijirea, în medie, a 1000 de pacienți pe farmacie, în comunitățile din care fac parte.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

Soluţia de măsurare a vârstei arteriale este compusă din:

 • Echipamentul Agedio B900;
 • iPad Apple 16GB, cu Wi Fi;
 • O imprimantă Color HP Oce, dedicată rezultatelor testelor, care sunt printate şi înmânate pacienţilor;
 • 3 manşete (S, M, L).

Comunicarea componentelor (echipament Agedio şi imprimanta) cu iPad-ul se face face prin atât prin intermediul tehnologiei Bluetooth, cât şi prin rețeaua proprie Wi-Fi.

Corturile medicale în care se desfăşoară acţiunile în aer liber au următoarele caracteristici: suprafaţa 3X4m sau 3x6m, structură metalică cu acoperiş şi laterale din polyester, impermeabil, racordate la energie electrică şi cu sursa de apă potabilă pentru hidratare. Corturile sunat utilate cu 4-6 scaune şi două mese pe sunt amplasate echipamentele de măsurat vârsta arterială.

 

Derularea serviciului

Serviciul se desfăşoară în 5 paşi:

 1. Identificarea pacienţilor şi explicarea serviciului;
 2. Pregătirea pentru măsurarea vârstei arteriale şi explicarea condiţiilor necesare ce trebuie îndeplinite pentru o determinare cât mai corectă;
 3. Măsurarea vârstei arteriale cu ajutorul echipamentului Agedio B900;
 4. Printarea rezultatelor şi explicarea acetora fiecărui pacient în parte;
 5. Furnizarea de sfaturi privind un stil de viaţă sănătos şi, dacă este cazul, direcţionarea către medicul specialist.

Campania de evaluare preventivă nu înlocuiește consultul medical, ci are rol de conștientizare a stării de sănătate.

Măsurarea vârstei arteriale în media

Vezi galerie foto
Vezi galerie foto
 • Măsurarea vârstei arteriale poate confirma dacă arterele au o stare de sănătate corespunzătoare vârstei pe care o are pacientul testat şi dacă suferă de o îmbătrânire accelerată, chiar în lipsa hipertensiunii sau altei boli cardiovasculare;
 • Depistarea factorilor de risc ce pot îmbolnăvi arterele şi inima;
 • Sfaturi profesionale despre cum se poate menține sănătatea vasculară pentru a evita bolile de inimă;

Campania de evaluare preventivă nu înlocuiește consultul medical, ci are rol de conștientizare a stării de sănătate.

Vezi galerie foto

Până în momentul de faţă (octombrie 2018), în cele 9 acțiuni derulate în Piaţa Cetăţii din Cetatea Alba Carolina, pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia şi în Farmacia Vichi Farm, 2980 de persoane şi-au testat vârsta cardiacă şi au primit un plus de încredere şi conștientizare a ideii că este mult mai ușor să previi aceste boli, decât să le tratezi.

Campania de evaluare preventivă nu înlocuiește consultul medical, ci are rol de conștientizare a stării de sănătate.