Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Partener

Timisoara, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Fiind compusă din mai multe sisteme vitale, soluția Lumbara adresează problemele legate de spațiile verzi, zonelor de relaxare și informare ale unui oraș inteligent.

Lumbara Prime este un sistem ce integrează sistemele existente pentru irigație sau soluții noi tip ‘green energy’, având rolul de a economisii energia și apa necesar întreținerii zonelor verzi, amenajărilor florale, arbuștilor etc.  Soluția implementează o gestiune a spațiilor și o ajustare optimă a resurselor in funcție de parametrii ambientali, expunerea la poluare corelate cu tipul de flora/vegetației plantate. Totodată, prin algoritmi inteligenți și foto-analiză, sistemul detectează in timp real pierderile din rețeaua de apă respectiv funcționarea ineficientă a sistemelor de aspersie.

Soluția Lumbara Prime este soluţia ideală pentru sistemele de irigare a zonelor verzi, adăugând informații necesare activităților de irigare, economisind energie și apă, şi reducând concomitent costurile de întreținere.
Lumbara Prime poate rula în paralel cu sistemele existente, prin înlocuirea sau dezactivarea controlerului de irigare actual. Un controler Lumbara Prime poate gestiona până la 8 zone (supape) și 2 pompe. Lumbra Prime se bazează pe contorizarea inteligentă, măsurarea consumului de apă și detectarea scurgerilor de sistem. Este bine cunoscut faptul că fiecare element de sistem de irigare se defectează în timp, apa este pierdută, iar pompele funcționează continuu, consumând energie și în final, distrugându-se singure.
Folosind inteligenţa artificială, sistemul controlează debitele, detectând de asemenea dacă aspersoarele funcționează bine corelat și modul cum se comportă pompa.

Lumbrara Prime utilizează senzori de sol pentru citirea temperaturii și a umidității, dar și senzori de mediu în aer liber în ceea ce privește încălzirea, umiditatea, presiunea, precipitațiile, radiațiile solare UV și fotosinteză.
Lumbra Prime poate rula folosind aproape toate tehnologiile IOT, adresându-se atât implementărilor mici, de tip rezidențial, dar și zonelor mai mari tip parcuri, grădini.

Pentru partea de comunicaţii, există o gamă completă de variante.
Lumbara Prime se poate uşor interconecta cu celelalte componente Lumbara (Aqua şi SIP).

 

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

Soluția Lumbara cuprinde o suită de dispozitive IOT și senzori specializați de ultimă generație, toată soluția fiind dezvoltată pe baza unor componente produse de firme europene sau americane de renume. Pentru interconectivitate și comunicare IOT, echipamentele Lumbara suportă transmisii radio la distanta mare folosind  LoRA/LoRA WAN, LTE-M Cat1, LTE-M NB-IoT,  respectiv transmisii la distante mici  folosind  Wifi și BLE.

Lumbara Prime conține un dispozitiv ambiental ce măsoară temperatura, umiditatea,presiune atmosferică, radiația de fotosinteză, radiația în spectrele UVA și UVB respectiv cantitatea de precipitații și monitorizarea vântului. Dispozitivul ambiental se interconectează cu module pentru măsurarea umidității și temperaturii solului. Managementul zonelor de irigat este dat de un controller inteligent ce suportă comanda a 2 pompe, și 8 electrovane de putere (24 VAC) sau electrovane “green” (9VDC). Controllerul este interconectat cu stația ambientală și senzorii de sol dar și cu contoarele  de apă inteligente. Pentru sistemele existente, este necesar accesul la controllerul actual de irigații, deconectarea acestuia de la electrovalve şi conectarea acestora la modulul zonal Lumbara Prime, precum şi instalarea unui contor de apă electronic după electrovană. Modulul ambiental (asemănător unei staţii meteo), furnizează informații legate de vreme şi radiații solare (precum vântul, ploaia, temperatura, umiditatea, UV şi radiațiile solare pe tot parcursul zilei, atât vara cât şi iarna), fiind montat pe un stâlp integrat arhitecturii zonei. Opţional, modulul ambiental se poate alimenta dintr-un mini  panou solar (în cazul în care nu există electricitate în zonă).

Transmisia datelor se poate face în mutiple sisteme, funcţie de configuraţie, distanţe şi disponibilitatea reţelelor, precum: LTE-M Cat 1, NB-IoT (locaţii izolate, necesită cartelă SIM), WiFi (zone rezidenţiale sau spaţii publice mice), sau LoRA/ SigFox (suprafeţe mari, necesită integrare cu o platformă disponibilă local).

Vezi galerie foto

Având in vedere modul alert al evoluției climatice la nivel planetar, obiectivul primar al soluției Lumbara este de a  îmbunătății calitatea vieții în mediul citadin prin monitorizarea spațiilor verzi , calității apei și mediului, cât și economisirea energiei și apei.

Detectând problemele timpuriu și informând într-un mod prietenos, Lumbara este gardianul verde ce veghează în folosul cetățenilor.

Folosind tehnologia Lumbara, se poate reduce consumul de apă si se pot detecta imediat probleme legate de o proasta gestiune a spatiilor verzi. Astfel, flora din pergole, amenajamente florale, gazonul, arborii, pot face față stresului ambiental dat de poluarea citadină și schimbările climaterice. Contoarele inteligente Lumbara, trimit informații in timp real legate de consumul de apă, informând toate entitatile implicate in legătură cu consumul sau avariile.

Cu cât vor exista mai multe spațiile vezi îngrijite, cu atât se vor asimila mai repede emisiile poluante, și în final se va aduce un aport mai mare de aer curat orașului inteligent.

Vezi galerie foto

Rezultate asteptate pe baza rezultatelor obtinute in implementari anterioare – Impact in comunitate

Ca urmare a rezultatelor date de implementările anterioare ale sistemului Lumbara Prime, estimăm că consumul de apă și energie se va reduce cu circa cu 30%, iar costurile legate de gestiunea spaţiilor verzi se vor reduce cu minim 20%.
În Alba Iulia, sistemul Lumbara Prime va fi testat în zona grădinii japoneze din incinta Cetăţii.