Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Partener

Timisoara, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Lumbara Aqua este al doilea sistem conex Lumbara, care vizează sănătatea cetățenilor, prin monitorizarea calității apelor din fântânile și lacurile publice. Deoarece acestea sunt expuse  interacțiunii cu fauna citadină ( păsări, animale, insecte ) dar și afectate de poluarea orașului, pe perioada primăverii-verii, dezvoltă germeni bacterieni periculoși (ex. Salmonella, E-colli, Shigella, Norovirus, Giardia), ce se transmit către oameni prin stropire său contact (ex. prin joaca copiilor).

Sistemul monitorizează parametrii apei şi trimite recomandări legate de acțiuni ce trebuie întreprinse. Sistemul se poate interconecta cu activităţi precum golirea / umplerea fântânilor cu apă şi se poate conecta la  Lumbara SIP, precum şi la un sistem de dispecerizare.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

Lumbara Aqua folosește senzori industriali de măsurarea calității apei  (ex. PH, Clorină, Oxigen dizolvat, temperatură, etc.) integrați într-un sistem automat de eșantionare probe. Toți acești senzori chimici sunt etalonați periodic folosind soluții chimice de referință. La fel ca și alte componente ale sistemelor de pompare și tratament a apei folosite în spațiul public, pe perioada iernii , senzorii Lumbara Aqua trebuiesc incluşi în procedurile de mentenanță și stocare a echipamentelor.

Uzual, este necesară o montare ascunsă (ex. sub pietre) a senzorilor de monitorizare pt. calitatea apei şi cuplarea acestora la un modul electronic de monitorizare a apei, care necesită alimentare (12VDC sau 220VAC). Senzorii de monitorizare a apei sunt prevăzuți cu mecanism de demontare facilă. Odată cu oprirea fântânii şi evacuarea apei pe perioada iernii, senzorii trebuiesc scoși şi depozitați la temperatură mai mare de 10 gradeC. Transmisiunea se realizează prin diferite sisteme, funcţie de aplicaţie (LTE-M, WiFi, LoRA WAN).

Vezi galerie foto

Lumbara Aqua se integrează cu celelalte componente Lumbara, având avantajul sensibilităţii şi canalelor multiple de comunicare. În cazul sesizării depăşirii unor parametri, se pot declanşa notificări de pornire a unor măsuri corective de către responsabilii domeniului public.

Vezi galerie foto

Ca urmare a implementării sistemului Lumbara Aqua, este de aşteptat să nu se înregistreze nici un fel de îmbolnăvire datorată apei contaminate. În acest sens, senzorii Lumbara Aqua vor declanşa alerte la depăşirea parametrilor normali.

În Alba Iulia, sistemul Lumbara Aqua este testat împreună cu sistemul Lumbara Prime, în bazinul gardinii japoneze din perimetrul Cetăţii.