Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Furnizori

Partener

Cluj-Napoca, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Soluția de învățare inteligentă în mecatronică are drept scop dezvoltarea fundamentelor științifice, metodelor și mijloacelor necesare pentru valorificarea potențialului inovator al mecatronicii  în demersurile pentru  consolidarea pilonilor platformei Alba Iulia  Smart City, focalizând trei componente importante:

 • Promovare a solutiilor de mecatronica si smart city in colegiile din Alba Iulia > de ex. se va utiliza laboratorul mobil, cate 1 zi demo in fiecare colegiu; acces la training prin platforma smart education; creare comunitate locală şi plan de dezvoltare competențe din şcoala generală – facultate

 

 • Dotarea unui laborator de mecatronica și robotică  cu 2 kit-uri  Lego Mindstorm  EV3 (un kit permite realizarea a 15 tipuri de roboți)  si software specific. Aceste kit-uri se lasa in custodie pe intreaga perioada stabilita pentru demonstrarea solutiilor de smart city conform Protocolului incheiat intre Primaria Alba Iulia si Clusterul Cluj IT, cu posibilitate de prelungire cu acordul ambelor parti.

 

 • Accesul la un laborator mobil de mecatronică şi robotică

 

Obiectivul major al solutiei vizează dezvoltarea fundamentelor științifice și crearea cadrului tehnico-organizatoric  pentru valorificarea potențialului inovator al mecatronicii în demersurile pentru  stimularea evoluției școlilor și grădinițelor din subordinea Primăriei  Alba Iulia  și din județ, in scopul dobândirii statutului de “organizații care învață”. In mod concret, este vorba despre dezvoltarea fundamentelor științifice privind  cele cinci discipline  de bază ale “organizațiilor care învață” și elaborarea programelor de pregătire a personalului didactic în acord cu standardele consacrate în domeniu. Demersurile reprezintă o nevoie majoră pentru consolidarea tuturor pilonilor din structura unui Smart City. Mecatronica avansată, Sistemele Ciber-fizice (CPS) și Internetul Lucrurilor (IoT) reprezintă  fundamentul tehnico-științific al demersurilor pentru atingerea acestui obiectiv.

Parteneriatul în care se realizează soluția cuprinde mediul academic, Primăria, Inspectoratul Școlar Județean, Casa Corpului Didactic, împreună cu firme din Municipiul Alba Iulia și din proximitate, finalitatea constând într-o Platformă Municipală pentru Educație Inteligentă și Învățare Organizațională ca organism consultativ privind definirea strategiilor în domeniul educației și formării continue în plan local. Platforma include reprezentanți ai primariei, ISJ, CCD, profesori, elevi, părinți, studenți, firme, organizații profesionale etc.

Este vorba deci de înființarea unui Centru Pilot pentru Educație Inteligentă și Invățare Organizaționala precum și a unui Laborator de Mecatronică și Robotică, pentru elevi și profesori. Centrul se înființează într-o unitate școlară reprezentativă din municipiul Alba Iulia (Colegiul HCC). Unitatea școlară se va dezvolta în mod continuu ca Centru pentru Învățare Organizațională pentru profesori și deopotrivă un centru de consiliere și orientare profesională pentru elevi și părinți.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto
 • Centrul pentru Educație Inteligentă si Învățare Organizațională se dezvoltă în cadrul unui liceu sau colegiu din municipiul Alba Iulia.
 • Laboratoarele de informatică, cu o suprafață de aprox.50-60 mp. corespund cerințelor.
 • Infrastructura de bază pentru  Laboratorul de Mecatronică și Robotică include  chituri de Lego Academic, NXT,
 • Echipamentele menționate includ componente pentru structura mecanică a sistemelor inteligente (scheletul) precum și senzori inteligenți (organe de simț artificiale), microcontrolere (creier artificial) și actuatori inteligenți (mușchi artificiali).
 • Integrarea modulelor se face prin formă, astfel că, cu aceleași componente se pot realiza structuri diferite.

 

Laboratorul mobil este realizat pe o platformă Mercedes Vito recarosată si omologată ca autolaborator. Echipamentele specifice sunt de tipul MPS(Modular Production Systems), realizate de firma Festo Germania si un robot Mitsubishi. Echipamentele permit demonstrații pentru aplicații industriale precum: sortare automată , transfer, asamblare automată etc. Echipamentele sun alimentate la 220V.

 

 

Vezi galerie foto
 • Pregătirea practică a elevilor și profesorilor într-un astfel de mediu este  importană pentru înțelegerea procesului  de integrare-complexificare (realitatea în care trăim) în tehnologie și în lumea vie.
 • Demersul este benefic deopotrivă, pentru dezvoltarea gândirii sistemice și formarea deprinderilor de a lucra şi de a învăța în echipă.
 • Modulele Lego sunt utile și pentru  a realiza prototiparea rapidă la scară a  produselor inteligente proiectate, putându-se face astfel comparație între prototiparea virtuală versus prototiparea reală.
 • Pentru activitățile de cercetare –proiectare în mecatronică, mediile software au drept suport de bază platforma Matlab-Simulink.