Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Partener

Bucureşti, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Proiectul Orange de accelerare a mediului de afaceri locale a constat în introducerea în programul de identificare şi susţinere startup-uri, Innovation Labs 2017 (februarie – mai 2017), a unei secţiuni dedicate proiectului pilot Alba Iulia Smart City, în colaborare cu Primăria din Alba Iulia şi Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

În acest context, Orange, împreună cu partenerul Tech Lounge, Primăria Alba Iulia şi Universitatea „1 Decembrie 1918” a organizat Innovation Labs 2017, primul hackathon din Alba Iulia, în zilele de 8-9 aprilie 2017. Innovation Labs este un pre-accelerator de start-up-uri cu profil tehnic care a fost inițiat la Universitatea Politehnică București în 2011 de către Prof. Dr. Ing. Răzvan Rughiniș, Andrei Pitiș și Bogdan Iordache. În ultimii trei ani de zile, a crescut în amploare, în prezent cooptând instituții academice din România care acoperă aproximativ 80% dintre absolvenții anuali, la nivel național, ai specializărilor vizate. De asemenea, numărul și greutatea partenerilor, precum și amploarea vizibilității în media au crescut considerabil, de-a lungul anilor.

Ediția Innovation Labs din Alba Iulia a fost organizată pe trei direcții: orașe inteligente, agricultură și energie. Echipele participante, albaiulieni și echipe din alte orașe deopotrivă, au adus, prin participare, o contribuţie substanţială la întărirea poziției Alba Iuliei de prim pilot de oraș inteligent din România, prin adoptarea noilor tehnologii care susțin obiectivul de digitalizare a administrației publice locale și de promovare turistică.

Într-o sesiune prelungită de lucru – de sâmbătă dimineaţa până a doua zi – elevi, studenţi, absolvenţi de universităţi tehnice, telecomunicaţii, business şi zona creativă, precum şi pasionaţi de IT&C au avut ocazia de a-şi expune, dezvolta, aplica şi testa proiectele sub coordonarea Tech Lounge și a mentorilor din cadrul Orange România.

Pentru ca ideile sau proiectele care au avut şansa să treacă de etapa hackathon-ului să se transforme în produse fiabile și afaceri sustenabile, echipele au primit sprijin constant din partea mentorilor în cadrul programului de pre-accelerare de 3 luni care s-a finalizat cu evenimentul Demo Day din Bucureşti.

În cadrul hackathon-ului, Orange a facilitat accesul la tehnologie și a pus la dipoziţia echipelor participante un mediu de testare real – infrastructura de smart city implementată la Alba Iulia. Echipele au avut acces la datele deja colectate prin soluțiile de oraș inteligent instalate, astfel încât să poată dezvolta alte aplicații utile cetățenilor, mediului de business și administrației locale.

După finalizarea hackathon-ului, echipele participante şi-au prezentat ideile şi şi-au susţinut şi motivat fiabilitatea proiectelor, în vederea transformării lor în start-up-uri, în fața juriului și a invitaților, după care membrii juriului au desemnat echipele câștigătoare.

Pe data de 24 mai 2017, a avut loc la București evenimentul naţional Demo Day unde, în prezenţa reprezentanţilor mediului de afaceri, a investitorilor, a autorităţilor administraţiilor locale şi guvernamentale şi a presei, câştigătorii hackathonului organizat în Alba Iulia au avut oportunitatea de a-şi prezenta evoluția proiectelor şi şansa să obţină finanţare pentru transformarea ideilor lor în afaceri de succes. Aici, echipa iOLA, particpantă la hackathon-ul de la Alba Iulia, a luat Premiul „Best Product”.

 

Proiectele prezentate au fost:

 1. WhiteRCPT – o aplicație pentru sistemele de operare IOS care contribuie la menţinerea cheltuielilor personale sub control. De asemenea, oferă date despre lucrurile pe care sunt cheltuiţi banii lunar, acolo unde conturile bancare și cardurile nu ajută: la cheltuielile de tip „cash”. Aplicaţia fotografiază bonul fiscal, după care face un sumar al cheltuielilor.
 2. SMity – integrează informații eterogene, precum datele de la senzorii uRadMonitor de calitate a aerului, informații privind fluxul de persoane și iluminatul public. Pe baza acestor fluxuri, SMity prezintă un profil al vieții orașului accesibil și inteligibil persoanelor cu orientări profesionale și interese diverse, precum decidenții din zona politică și de afaceri, experții privind sănătatea publică, cultura sau infrastructura urbană, locuitorii orașului sau turiștii.
 3. Qivee – un dispozitiv de încărcare wireless pentru telefoane, personalizat pentru restaurante și firme. Cu un design modular, acesta poate fi adaptat ca dimensiune, pentru a încărca telefoanele clienților și a afișa pe mobil informații orientate către utilizator (meniul, oferte speciale și publicitate în cadrul restaurantelor).
 4. Softschool – o soluție completă de management educațional care conectează elevii, autoritățile, părinții și angajatorii și răspunde nevoilor lor specifice de informare și comunicare.
 5. SmartParking-Alba Iulia – o soluţie care se pliază pe nevoia de a reduce aglomerația din parcările orașului și incapacitatea de a găsi loc de parcare. Principiul de funcționare este pe baza unui senzor de mișcare la intrarea și la ieșirea din zona special amenajată ca parcare, contorizând numărul de locuri disponibile și apoi transmițând aceste date printr-o aplicație mobilă sau printr-un SMS către telefoanele utilizatorilor.
 6. Smart harversters – un soft cu aplicabilitate în agricultură, care poate primi informaţii de la senzori utilizând reţele şi servicii web şi care poate genera şi transmite servicii web către sateliţi sau alte softuri interesate de informaţiile agregate.
 7. AutoHome – o aplicaţie cu care se pot gestiona aparatele electronice din casă. Cu această aplicație se poate economisi energie, timp și oferă o siguranță și un confort mai bun. Cu ajutorul AutoHome se pot controla electronicele din casă chiar şi de la distanță.
 8. Busful – o aplicație de eficientizare a mobilităţii urbane şi interurbane, care își propune să eficientizeze călătoria cu mijloacele de transport. Din aplicaţie se poate comanda un taxi direct unde e nevoie, se pot cumpăra bilete de autobuz, autocar sau tren sau se pot analiza diverse rute. Aceasta poate oferi recomandări pentru cele mai eficiente moduri de a ajunge la destinație.
 9. Smart Citadel – o aplicaţie care se concentrează pe promovarea Cetăţii Alba Carolina și prin care se pot primi suveniruri și vouchere în mod gratuit.
 10. Watch Smart – o soluție de monitorizare şi intervenţie de la distanță în camera bebelușului, integrând un sistem de senzori de temperatură, posibilitatea de a legăna pătuțul bebelușului și un sistem de comunicare, incluzând luminițe, muzică și voce. Părinții pot avea astfel o supraveghere continuă a camerei copilului printr-o aplicație securizată.
 11. iOLA – o aplicaţie de eficientizare a comunicării şi relaţiilor interumane, care aderă la principiul „People to People to Things to Things”.
 12. ADAMM Lights – un proiect care urmăreşte integrarea senzorilor de prezență în infrastructura de iluminat public, utilizând platforma LoRaWAN (deja existentă şi funcţională în Alba Iulia, în cadrul proiectului Alba Iulia Smart City), pentru a îmbunătăți sistemul de management și pentru a reduce consumul de energie electrică.

 

Echipele desemnate câștigătoare de către juriu:

 • White City Code cu aplicația WhiteRCPT: Adrian Roșian, George Cosma, Vlad Anghene și Alexandra Tamaș;
 • AutoHome formată din 4 elevi din clasa a IX-a C, de la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia (Bîcu Diana, Csortan Nicoleta, Hada Ioan și Neamțu Claudiu);
 • O echipă mixtă formată ad hoc compusă din două echipe de elevi de la HCC: SmartCitadel (Ștefan Andrei, Onețiu George, Trif Adrian, clasa a X-a C) și Busful (Adam George și Mărginean Tiberiu, clasa a XI-a B, Corpodean Darius, clasa a X-a A, și Mermezan Mihai, clasa a X-a B);
 • iOLA, având ca membri pe Cătălin Chitu și Mircea Oaida.

***

Orange contribuie la dezvoltarea oraşelor în direcţia de smart cities și prin susținerea startupurilor din cadrul programului OrangeFab. Prin OrangeFab, uRADMonitor a beneficiat de integrarea soluției de monitorizare a calității aerului, soluțiile Fullscreen Digital, profilate pe marketing bazat pe locație, contribuie la promovarea turistică şi la comunicarea cu cetăţenii, BOX2M contribuie la monitorizarea consumului de energie electrică în oraș, iar Pentest.Tools evaluează nivelul de securitate cyber listând vulnerabilitățile detectate în infrastructura cloud/on-line a orașului.

Programul OrangeFab România a fost conceput pentru a susține antreprenorii în dezvoltarea de produse inovatoare și distribuirea acestora pe plan local și internațional. Startup-urile primesc acces la tehnologii și API-uri pentru dezvoltarea produselor, suport pentru testare într-un mediu real, mentorat dedicat din partea specialiștilor Orange și acces la rețeaua de distribuție Orange pentru creșterea afacerii.

La începutul lunii octombrie este planificată o sesiune de prezentare a startup-urilor cu soluții utile pe zona de smart city, accelerate atât de către OrangeFab, cât și de către Innovation Labs. Mai multe detalii se pot găsi în curand pe www.orangefab.ro.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

Hackathon-ul este o întâlnire de tip concurs, care se desfăşoară pe echipe, de regulă de-a lungul a două zile, fără nicio pauză.

În sala de lucru din corpul A al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia – Biblioteca Virtuală-Tehnici CAD, Orange România a pus la dispoziţia participanţilor accesul facil la infrastructura de smart city implementată deja la Alba Iulia:

 • acces la internet Wi-Fi;
 • acces la datele colectate prin soluția City Analytics;
 • acces la datele furnizate de platforma de măsurare a calităţii aerului uRADMonitor;
 • acces la informațiile colectate de aplicaţia e-AlbaIulia;
 • acces la platforma de dispecerizare Civic Alert;
 • acces la rețeaua LoRaWAN;
 • acces la datele colectate de soluția de control al iluminatului public.

Innovation Labs&OrangeFab în media

Vezi galerie foto
Vezi galerie foto
 • 12 echipe participante (5 din Alba Iulia, 7 din: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu şi Timişoara);
 • Echipa elevilor de la HCC care au dezvoltat proiectul SmartParking Alba Iulia, formată din Bendea Daniel și Sebeni Dragoș, clasa a XI-a C, Oprița Cătălin, clasa a X-a C, și Șofrac Robert, clasa a X-a A, a fost susținută pe partea de mentorat de către de profesorii lor și de către experții din cadrul programului Innovation Labs, în vederea dezvoltării proiectului lor.

 

Acoperire media:

– http://romaniansmartcity.ro/2017/09/12/orange-anunta-primele-startup-uri-care-au-intrat-in-programul-de-accelerare/
– https://www.capital.ro/orange-anunta-primele-startup-uri-care-au-intrat-in-programul-de.html
– https://ittrends.ro/2017/12/orange-fab-sustine-antreprenorii-aflati-la-inceput-de-drum/
– https://thinkgrowth.org/2017-is-the-best-year-yet-for-romanian-tech-8fcca28a21f4
– https://www.forbes.ro/innovation-labs-2018-si-desemnat-castigatorii-appsulate-clark-xvision-si-wakez-118092
– https://www.forbes.ro/articles/lectii-pentru-2018-liudmila-climoc-ceo-orange-romania-102106
– https://playtech.ro/2018/inovatii-it-importante-orange-fab-pentest-tool/
– https://start-up.ro/orange-fab-la-iasi-parteneriat-cu-hub-ul-de-coworking-the-grape/