Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Partener

Bucureşti, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Un oraş inteligent are la bază conceptul IoT – Internet of Things (internetul lucrurilor) şi dezvoltarea de soluţii care să fie independente uman şi care să permită comunicarea M2M – machine to machine (echipament cu echipament). Tehnologia LoRaWAN este un protocol de radio transmisii care se formează rețele independente uman între diferite obiecte inteligente.

Orange a efectuat, în cadrul proiectului pilot de oraş inteligent, instalarea unei reţele de tip LPWA (Low Power Wide Area) care acoperă tot oraşul Alba Iulia şi pe structura căreia se pot instala diverse aplicaţii ce necesită transfer mic de date.

Prin intermediul infrastructurii LoRaWAN, comunică o parte dintre aplicațiile și dispozitivele conectate la internet şi furnizate în cadrul proiectului pilot de oraş inteligent tot de către Orange (soluţia de iluminat inteligent este conectată la reţeaua LoRa). De asemenea, Orange testează şi platforma de tip LTE-M, disponibilă la nivel de oraș pentru evoluția aplicațiilor de tip IoT.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

LoRaWAN este un acronim de la Long Range Wireless Network, o rețea care funcţionează pe distanţe mari (15-20 de kilometri).

LoRaWAN este un protocol de radio transmisii prin care se formează o reţea sau mai multe reţele de obiecte inteligente care comunică între ele. Rețeaua LoRaWAN folosește o topologie star-of-stars, cu gateway-uri cu rod de bridge-uri, care transmit datele între senzori și apoi la serverul central.

Echipamentele LoRaWAN au un consum energetic foarte redus, pentru că transmit o cantitate mică de date (0,3 – 50 kbps).

Frecvența pe care funcţionează reţelele LoRaWAN este 868 MHz în Europa, folosind o modulație cu spectru larg și transmisie pe canale între 7 și 500 KHz.

Infrastructura LoRaWAN în media

Vezi galerie foto
Vezi galerie foto

Pentru cetăţeni, beneficiile se traduc în managementul decizional la nivel de municipalitate, care analizează şi foloseşte datele transmise pentru a crea strategii şi planuri de dezvoltare ale oraşului.

 

Pentru entităţi dedicate specializateAceastă reţea poate fi folosită de către diverse entităţi din zona publică sau privată (start-upuri, studenţi, pasionaţi şi creatori de software) care dezvoltă aplicaţii şi produse software şi/sau hardware în zonele de IoT, smart city sau M2M. Informaţiile preluate de Gateway-urile LoRaWAN vor ajunge prima dată într-un Network Server, iar apoi vor fi redirecţionate către diversele entităţi ce dezvolta aplicaţii peste această reţea.

 

Pentru municipalitate (beneficii existente şi potenţiale, de perspectivă):

  • Servicii de contorizare – citirea indexului de la distanţă pentru apă, gaze, electricitate;
  • Controlul iluminatului public de la distanţă şi monitorizarea consumului pe fiecare stâlp;
  • Managementul deşeurilor prin măsurarea gradului de umplere a pubelelor şi selectarea traseului maşinilor de gunoi în funcţie de acesta;
  • Monitorizarea calităţii aerului.