Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Partener

Bucureşti, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Sistemul educaţional românesc nu se reduce doar la actele de predare şi învăţare, ci, în pas cu evoluţia tehnologică, ţine cont tot mai mult de calitatea ambianţei de care se bucură elevii într-o şcoală, ambianţă de care depinde, în fond, alături de alţi factori, performanţele şcolare.

Telekom, în colaborare cu partenerii Zumtobel şi Tobimar, a demarat implementarea unei soluţii de iluminat inteligent în Şcoala Generală Nr. 7 – „Mihai Eminescu” din Alba Iulia.

„Dimlite School Kit” este un sistem inovator de iluminat inteligent, care vizează crearea atmosferei de iluminare ideală pentru sălile de curs şi care permite profesorilor să aleagă unul dintre scenariile de iluminat potrivite pentru timpul în care se desfășoară ora.

Controlul iluminatului inteligent contribuie la menținerea liniștii în sala de clasă, la calmarea copiilor atunci când sunt foarte energici, la mobilizarea acestora dacă sunt apatici sau la concentrare în timpul activităților solicitante.

„Dimlite School Kit” include toate componentele pentru un control inteligent şi optim al iluminatului într-o sală de clasă. Soluţia dispune de trei comenzi ce pot fi programate pentru trei scenarii diferite, pentru ca iluminatul clasei să poate fi controlat la nevoie şi pentru a se plia pe fiecare activitate în parte ce se desfășoară într-o sală de curs.

Sistemul a fost iniţial instalat doar în două săli de la școala „Mihai Eminescu”, iar alte două clase au format grupul de control. În acest fel, s-a putut compara calitatea ambianţei şi performanțele elevilor în raport cu sistemul inteligent de control al iluminatului.

Ulterior, întregul sistem de iluminat din școală a fost înlocuit cu soluția inteligentă furnizată de către compania Telekom: 28 de clase au acum corpuri inteligente (rând de leduri pe rând de bănci) şi leduri speciale pentru iluminatul tablelor, fiecare cu propriul sistem de gestiune al scenariilor de aprindere: zi însorită, zi înnorată, semi-zi şi semi-noapte, şi proiectare lumină specială pe tablă atunci când se folosește videoproiectorul.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

Sistemul de iluminat inteligent pe bază de LED pilotat de către Telekom în Şcoala Generală „Mihai Eminescu” din Alba Iulia presupune un control al intensităţii luminoase şi al fluxului luminos în şcoală, conform standardelor europene (SR EN 12464), precum şi un consum redus de energie electrică.

Sistemul se compune din corpuri de iluminat pe baza de LED şi soluţia smart „Dimlite School Kit”.

„Dimlite School Kit” este format din:

 • Dimlite multifunctional 4 canale;
 • Circle control point/ Buton central de control;
 • ED-EYE daylight management/ senzor de gestionare al luminii naturale;
 • ED-SENS for PIR detection / senzor de management al mişcării.

Sistemul este dezvoltat de către furnizor şi este personalizat pentru fiecare tip de încăpere. Poate fi acţionat de catre orice persoană din cadrul instituţiei de învăţămant, zonele periculoase din punct de vedere electric fiind protejate cu sisteme de închidere speciale.

 

Vezi galerie foto

Beneficii pentru şcoală şi administraţia locală:

 • Consum redus de energie electrică;
 • Costuri zero cu privire la întreţinerea sistemului de iluminat;
 • Risc scăzut de accidente prin desprinderea corpurilor de pe perete sau a surselor de iluminat – corpurile sunt prevazute cu sisteme de siguranţă suplimentare, pentru evitarea desprinderii acestora de pe perete;
 • Corpurile sunt construite din materiale rezistente la impact accidental;
 • Ajustarea nivelului de iluminat în functie de aportul luminii naturale în fiecare încapere, în mod separat.

 

Beneficii pentru actul educaţional:

 • Crearea unui echilibru între lumina exterioară şi cea interioară pentru o atmosferă plăcută (ora 08.00);
 • Controlul luminii interioare în momentul în care lumina de afară este suficientă (11.00);
 • Automatizarea opririi luminilor în timpul pauzelor;
 • Creşterea nivelului de lumină caldă seara, pentru îmbunătățirea concentrării (19:00)
 • Permite profesorilor să aleagă unul dintre cele trei scenarii de iluminat presetate;
 • Rol de calmare şi liniștire, asigurând o ambianță în care se pot derula discuții de calitate în relația profesor-elev sau activități creative.
Vezi galerie foto
 •  28 de clase cu iluminat inteligent/rând de leduri pe rând de bănci, şi leduri speciale pentru iluminatul tablelor, fiecare cu sistemul lui de gestiune al scenariior de aprindere: zi cu soare, înnorat, semi-zi şi semi-noapte, şi proiectare lumină specială pe tabla când se foloseşte videoproiectorul;
 • Coridoarele au fost dotate cu leduri dimabile cu senzori – ledurile se aprind în ritmul înaintării pe traseu şi se sting în urma celui care le parcurge;
 • Băile – se aprind şi se sting în pauze;
 • Cancelaria, secretariatul, biroul directoral, contabilitatea funcţionează pe acelaşi sistem ca al sălilor de curs.