Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Furnizori

Partener

Cluj-Napoca, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Numărul donatorilor de sânge din România este dramatic de scăzut și asta e o realitate cunoscută de toți, de la medici, la instituții, la cetățenii de rând.

Platforma donez450.ro are ca și scop creșterea numărului de donatori de sânge din România și de a crea o comunitate de donatori regulați și informați, creând o cale directă de comunicare între ei și Centrele de Transfuzii de Sânge din țară. Ideea platformei s-a născut observând un fapt curios în rândul donatorilor „sporadici”: în momentul în care se fac apeluri de donare de sânge, în presă sau din partea unor cunoscuți, aceștia răspund în mod pozitiv și merg să doneze. Astfel, donarea de sânge este un act inexistent pentru majoritatea, sporadic pentru unii, iar numărul donatorilor activi fiind redus. Credem că toată lumea este dispusă să doneze sânge și să contribuie la salvarea unor vieți, motiv pentru care am construit donez450.ro prin care CTS-urile din România pot să facă apeluri de donare direct către cetățenii înscriși în platformă.

În acest sens, platforma le oferă donatorilor de sânge posibilitatea de a-și păstra un istoric personal al donărilor în funcție de care donez450 îi va notifica în momentul în care pot merge să doneze din nou. O serie de setări de profil determină calea prin care vor fi notificați de către centrele de donare despre nevoile de sânge (email și/sau sms) și oferind informații despre grupa sanguină și locație se asigură că vor primi notificări doar când actul lor de donare ajută în cadrul apelului lansat de CTS.

Donarea de sânge este un act benevol, dar asta nu înseamnă că gestul nu este apreciat. În acest sens, oamenii dornici să doneze sânge găsesc în platformă informații despre beneficiile donări dar și restricțiile sau informații despre ce trebuie să faci înainte de a merge să donezi sânge.

În Alba Iulia, proiectul a fost implementat cu sprijinul Direcţiei de sănătate publică Alba, Centrului de transfuzie sanguină Alba, Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, STP şi cabinetelor medicilor de familie.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

Platforma donez450.ro are două componente. Prima este o interfaţă de administrare în cloud dedicată centrelor de transfuzii. Astfel, prin folosirea acesteia, persoanele dedicate au posibilitatea de a vedea statistici (anonime) pe grupe de sânge ale donatorilor înscriși (benevol) în platformă și care sunt disponibili să doneze sânge. Noutatea adusă de donez450 vine de la faptul că reprezentanții centrelor de transfuzii sanguine pot trimite notificări prin email sau sms donatorilor înscriși, făcând astfel apeluri de donare în funcție de necesarul de sânge din centrul aferent.

Asigurăm utilizatorii că urmează dezvoltări ale aplicaţiei, care să ajute la măsurarea impactului fiecărei notificări în parte, dar și la crearea de campanii de donare de sânge specifice fiecărui centru. Atrăgând mai mulți donatori și creând campanii de donare cu impact măsurabil, centrele de donare vor putea găsi mai ușor parteneri în campanii, oferind astfel beneficii donatorilor.

A doua componentă este dedicata tuturor cetăţenilor. Donatorii de sânge cu istoric, dar și alte persoane dispuse să doneze sânge, dar care nu au făcut-o încă, se pot înscrie în platformă fie pe pagina web www.donez450.ro, fie descărcând aplicațiile donez450 din Google Play Store (pentru sistemul de operare Android) sau din App Store (pentru sistemul de operare iOS), alăturându-se astfel comunității de aproximativ 3000 de donatori donez450 existenți.

Vezi galerie foto
  • 180 de donatori înscriși în platformă și gestionați de către CTS Alba;
  • 422 de donări de sânge venite prin aplicație;
  •  16 notificari trimise de către CTS Alba către donatorii înscriși în aplicație.