Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Partener

Deva, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Având în vedere recomandările Uniunii Europene de acum câţiva ani, conform căreia şi România, pe lângă celelalte state membre, trebuie să realizeze o bază digitală cu monumentele şi obiectivele din patrimoniu, în special cele de pe lista UNESCO, a apărut necesitatea şi potenţialul serviciilor propuse în cadrul parteneriatului cu municipalitatea albaiuliană în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City.

Proiectul Virtual Reality dedicat Alba Iuliei, în cadrul proiectului pilot de oraş inteligent, propune măsurarea, procesarea, scanarea şi digitizarea completă a locaţiei fizice a municipiului Alba Iulia, respectiv exportarea acestui model 3D, urmată de integrarea modelului 3D într-o aplicaţie software dedicată explorării virtuale a oraşului, de tip desktop, respectiv VR, cu ajutorul unui echipament specific (cască pentru realitate virtuală).

La finalul proiectului, municipalitatea va beneficia de scanarea tridimensională completă, la înaltă rezoluţie şi precizie a întregii suprafeţe a oraşului, aşa cum a fost ea perimetrată şi evidenţiată în planurile de situaţie propuse.

De asemenea, se va proceda la modelarea 3D a tuturor clădirilor ce urmează a face parte componentă din proiectul final. Se va realizarea, totodată, planul de amplasament suprapus peste planul de situaţie 3D scanat în prealabil şi alegerea poziţiilor optime a clădirilor principale, ale anexelor, drumurilor, căilor de acces, obiectivelor istorice etc.

Tot în cadrul proiectului, se va realizarea o aplicaţie interactivă 3D (cu opţiune pentru VR) pentru desktop prin intermediul căreia, având la dispoziţie un calculator cu performanţe medii, se pot explora în mod virtual zonele de interes turistic din Alba Iulia.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto
  • Scanarea integrală a zonei de interes se va face cu ajutorul unor drone profesionale cu obiective 4K si cu timpi de lucru de maxim 20 minute/baterie, precum şi ridicări semi-topografice cu ajutorul unei staţii totale cu GPS/GNSS;
  • După achiziţia datelor din teren va urma procesarea acestora în vederea realizării modelului 3D complet. Vor fi folosite tehnici specifice de aero-fotogrametrie, integrarea coordonatelor în sistem topo-cotat Stereo 70 Bod-Braşov, înregistrarea norilor de puncte, topologizarea digitală, optimizarea modelului poligonal rezultant, decimarea mesh-urilor şi texturarea atlasului de materiale la rezoluţie mare;
  • Pentru vizualizarea modelului 3D, respectiv pentru lansarea aplicaţiei – vom însoţi soluţia cu un fişier .txt de instrucţiuni. Modelul 3D va fi găzduit pe www.sketchfab.com sub un cont oficial al proiectului, în mod gratuit, iar aplicaţia va fi de tip executabil, pe un calculator de tip desktop, cu o placă video cu capacitatea de minim 2GB RAM, memorie de minim 8GB RAM şi un procesor de tip minim Intel Core i5 sau compatibil.
Vezi galerie foto

Beneficiarii finali sunt: cetăţenii oraşului Alba Iulia şi turiştii care au, în acest fel, posibilitatea explorării oraşului şi a obiectivelor de interes turistic.

Tot beneficiari putem numi şi autorităţile publice şi specialiştii în planificare urbană, marketing, restaurare obiective istorice, infrastructură, programarea evenimentelor etc.

Beneficiile unei baze de date consolidate şi integrate cu monumentele şi spaţiile de interes istoric, cultural de pe teritoriul ţării în general, şi din Alba Iulia în acest caz, sunt evidente şi imediate. Pe lângă sprijinul direct acordat celor care se vor ocupa de reabilitări la un moment dat (pictori, arheologi, restauratori), o astfel de arhivă digitală ar servi şi la atragerea de turişti, prin efectul de scală. Nu în ultimul rând ar servi ca o bază de plecare şi o copie de siguranţă aceea ce avem azi pentru copiii noştri, ştiind că, din diverse motive, multe monumente istorice, case, muzee, clădiri sau lăcaşe de cult s-au degradat excesiv după anul 1989.