Etape proiect

1
Analiză
2
Implementare
3
Testare
4
Funcțional
5
Evaluare

Furnizori

Partener

Cluj-Napoca, RO

Detaliu Proiect

Vezi galerie foto

Găsirea unui loc de parcare este de cele mai multe ori o adevărată provocare pentru orice şofer, în marile oraşe din ţară, însă şi în oraşele medii şi mici, dată fiind creşterea vertiginoasă a numărului de maşini. În Alba Iulia se resimte acest lucru, dat fiind faptul că numărul de maşini ale rezidenţilor se apropie de 35.000, la care se adaugă şi traficul de tranzit şi navetă. CityParking – aplicaţie de asistenţă pentru parcare, ce oferă informaţii, dar şi îndrumă şoferii către cel mai apropiat loc de parcare – este o soluţie inteligentă care vine în întâmpinarea problemelor legate de traficul şi parcările din Alba Iulia, beneficiind de o utilizare simplă, la îndemâna tuturor, menită să uşureze acest impediment pentru majoritatea şoferilor.

Aplicatia CityParking este, de fapt, un asistent virtual de parcare, dedicată şoferilor care pot căuta un loc de parcare direct din trafic. City Parking permite vizualizarea pe hartă, în timp real, a disponibilităţii locurilor de parcare din oraş, specificând totodată şi tipul locului de parcare. Asistentul de parcare CityParking ghidează utilizatorul către cea mai apropiată parcare, astfel încât să reducă pe cât posibil timpul de căutare a unui loc disponibil. Este disponibiliă ca o aplicaţie individuală sau ca parte a platformei de management urban City Health.

Aplicaţia CityParking a fost dezvoltată în cadrul suitei de soluţii #smartcity testate de către compania Life is Hard din Cluj-Napoca, membră a ClujIT CLuster, şi reprezintă cumulul eforturilor şi viziunii acesteia de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii de zi cu zi a cetăţeanului, dar şi a experienţei celor care vizitează oraşul Marii Uniri. Câteva minute economisite în trafic înseamnă mai mult timp petrecut alături de cei dragi, mai mult timp pentru vizitarea oraşului sau a rezolvării diferitelor probleme.

În testarea soluţiei City Parking, Life is Hard are ca parteneri de implementare companiile Direct One şi Vegacomp.

 


Aplicaţia City Parking este dedicată cetăţenilor şi poate fi descărcată de aici.

NOTĂ: pentru Alba Iulia, soluţia va deveni funcţională după finalizarea testelor de integrare cu senzorii de loc de parcare.

Specificații tehnice

Vezi galerie foto

City Parking este o platformă de tip Saas – software as a service – constând dintr-o aplicatie mobilă (Android şi iOS) şi o aplicaţie de administrare în Cloud.

În ceea ce priveşte maparea locurilor de parcare, aplicaţia City Parking se interfaţează cu harta realizată prin intermediul componentei de mapare din pachetul „Parking Plus”, realizată de compania Parking Plus – membră a Cluj IT Cluster.

Platforma dispune de două aplicaţii mobile, disponibile gratuit pe Google Play si App Store, cu precizarea ca se afla in faza de testare a integrarii cu senzorii de parcare :

Aplicaţia City Parking (http://cityparking.io/) este testată în Alba Iulia ca parte componentă a pachetului se soluţii propuse de către Life is Hard, membră a ClujIT Cluster, în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City.

Vezi galerie foto

Pentru cetăţeni:

Asistentul virtual de parcare permite:

  • Vizualizarea în timp real pe hartă a disponibilităţii locurilor şi tipurile de parcare din oraş.
  • Marcarea pe hartă a locurilor de parcare dedicate pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru ca acestea să poată găsi un loc de parcare extrem de uşor.
  • Ghidarea utilizatorului către cea mai apropiată parcare astfel încât să reducă pe cât posibil timpul de căutare a unui loc disponibil.

 

Pentru municipalitate:

Platforma City Parking, ca soluţie modulară de gestionare a parcărilor dintr-un oraş, oferă funcţionalităţi precum:

  • Afişarea zonelor de parcare cu sau fără taxă;
  • Afişarea în timp real a numărului de locuri de parcare disponibile în zonele gestionate de municipalitate;
  • Parking slot sharing;
  • Sisteme variate de plată a parcării (SMS, wallet, Mobile Pay).
Vezi galerie foto

În cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City testăm, împreună cu municipalitatea albaiuliană aplicaţia şi platforma City Parking şi suntem interesaţi să oferim o experienţă urbană deosebită. De aceea încercăm să tratăm această aplicaţie ca pe o experienţă completă şi uşoară pentru cetăţenii oraşului Marii Uniri.

Ca rezultate, în această fază a pilotării, putem estima:

  • Eficientizarea accesului în parcări, cu rezultat direct în decongestionarea traficului auto;
  • Prin faptul ca şoferul ştie ce parcari sunt libere sau cate locuri mai sunt disponibile într-o anumită parcare, nu se mai deplasează inutil către locaţii care deja nu mai au capacitate disponibilă;
  • Reducerea ambuteiajelor şi a poluării, precum şi creşterea gradului de satisfacţie al cetăţeanului.