Blog

100
soluții
11
verticale
45
parteneri

Ce este şi cum funcţionează tehnologia LoRaWAN?

Opinie

Ce este LoRa?

LoRa este o tehnologie care pune la dipoziţia dezvoltatorilor de soluţii inteligente o transmisie de rază lungă şi securizată a datelor, cu un consum redus de energie.

Reţelele publice şi private care utilizează această tehnologie pot oferi o acoperire care este mai mare decât cea a reţelelor celulare existente. Este o tehnologie uşor de conectat la orice infrastructură existentă.

LoRa utilizează benzi de frecvență radio sub-gigahertz fără licență, cum ar fi: 169 MHz, 433 MHz, 868 MHz (Europa) și 915 MHz (America de Nord).

 

Ce este LoRaWAN?

LoRaWAN este reţeaua pe care LoRa operează. LoRaWAN este un protocol de radio transmisii prin care se formează reţele de obiecte inteligente, cu nivel Media Access Control (Mac) pentru gestionarea comunicării între gateway-urile LPWAN şi dispozitivele cu nod final şi defineşte protocolul de comunicare şi arhitectura sistemului pentru o reţea de Internet of Things – Internetul Lucrurilor, în timp ce componentele fizice LoRa permit legătura de comunicare pe distanţe lungi.

 

Cum funcţionează LoRaWAN?

LoRaWAN este, de asemenea, o tehnologie responsabilă pentru gestionarea frecvenţelor de comunicare, rata de date şi puterea pentru toate dispozitivele din rețea, care sunt asincrone și transmit informaţii din senzori doar atunci când au date disponibile pentru trimitere. Datele transmise de către un dispozitiv de nod final sunt primite de mai multe gateway-uri (porţi de acces de date), care redirecţionează pachetele de date către un server centralizat de reţea. Serverul de rețea filtrează pachetele duplicate, efectuează verificări de securitate și gestionează rețeaua. Datele sunt apoi redirecţionate către serverele aplicaţiei.

 

În cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City, testăm tehnologia LoRaWAN împreună cu partenerii noştri Orange şi Direct One.

Articole populare